کم شنوایی

درمان کم شنوایی با عمل

درمان کم شنوایی با عمل

درمان کم شنوایی با عمل

یکی از سوالاتی که همیشه افراد مبتلا به کم شنوایی با آن مواجه هستند اینست که آیا این افراد می توانند به جای استفاده از سمعک ، کم شنوایی خود را با عمل جراحی درمان کنند؟ در این مقاله سعی شده است تا به صورت علمی و اساسی به این سوال شما پاسخ داده شود.

در این مقاله به سوالات زیر پاسخ خواهیم داد:

آیا می توان کم شنوایی را بدون سمعک درمان کرد؟

آیا می توان کم شنوایی را با عمل درمان کرد؟

چه کم شنوایی هایی را با عمل می توان درمان کرد؟

برای پاسخ به این سوالات ابتدا باید در مورد ساختار گوش بدانیم:

ساختارگوش:

گوش از بخش های مختلفی تشکیل شده است که در یک تقسیم بندی کلی  به سه قسمت گوش خارجی ، گوش میانی و گوش داخلی می توان آن را تقسیم کرد . گوش خارجی شامل لاله گوش و کانال گوش خارجی است. گوش میانی متشکل از استخوانچه های گوش میانی است.پرده گوش در مرز بین گوش خارجی و گوش میانی قرار گرفته است و گوش داخلی شامل حلزون گوش و بخش های تعادلی است.

هریک از این بخش ها ممکن است دچار آسیب شوند و بسته به نوع آسیب، درمان آن متفاوت خواهد بود. کم شنوایی انواع مختلفی دارد که در یک تقسیم بندی کلی به 3 دسته کم شنوایی های انتقالی، کم شنوایی های حسی عصبی و کم شنوایی آمیخته تقسیم می شوند. کم شنوایی انتقالی به دلیل آسیب به گوش میانی که می تواند شامل استخوانچه ها و پرده گوش باشد ایجاد می شود. در کم شنوایی حسی عصبی حلزون و یا عصب گوش آسیب دیده است. در کم شنوایی آمیخته کم شنوایی حسی عصبی و کم شنوایی انتقالی همزمان وجود دارد.

درمان کم شنوایی های نوع حسی عصبی در حال حاضر تنها با سمعک امکانپذیر است و در صورتیکه کم شنوایی آنقدر پیشرفت کند که نتوان از سمعک استفاده کرد گزینه بعدی کاشت حلزون است.

ولی به طور کلی اگر کم شنوایی ناشی از آسیب به استخوانچه های گوش میانی باشد معمولا با عمل جراحی قابل ترمیم است . هرچند که این عمل جراحی سخت است و همه کم شنوایی بر نمی گردد ولی به دلیل پیشگیری از پیشرفت کم شنوایی گاهی ضروری است. مهمترین بیماری هایی که استخوانچه های گوش میانی را درگیر می کند اتواسکلروزیس ، در رفتگی زنجیره استخوانچه ای ، نئوپلاسم های گوش میانی می باشند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.

برای آگاهی از اینکه کم شنوایی شما از چه نوعی است و آیا عمل به عنوان یک گزینه برای شما مطرح است یا خیر به مرکز شنوایی سنجی و سمعک آوای امید مراجعه کنید.

اتواسکلروزیس:

اتواسكلرزيس بيماري است كه در آن استخوان اسفنجي جانشين استخوان سخت در كپسول اتيك و سه استخوانچه مي شود اتو اسپونژيوس اصطلاح صحيحتري براي این بيماري که ماهیت پیشرونده دارد است .اتواسكلرزيس به مرحله نهايي عدم فعاليت گفته مي شود زماني كه استخوان سخت شده است.

این بيماري  در 75 درصد افراد دوگوش را درگیر می کند. اگرچه دليل اتو اسكلرزيس معلوم نيست ولي تئوري حاضر بيان ميدارد به دليل عفونت ويروسي مثل سرخك و بيماري هاي اتوايميون، اختلالات بافت پيوندي را ايجاد ميكند.

اتواسكلرزيس در خيلي از موارد ارثي است كه دراين حالت بيشتر شكل اتوزومال غا لب دارد قدرت نفوذ %40 تخمين زده شده است .تشخيص قطعي به معاينه گوش مياني و تست های شنوایی و  سی تی اسکن بستگي دارد . این نوع از بیماری کم شنوایی ای ایجاد می کند که پیش رونده است.

در اوايل بيماري زماني كه فقط ناحيه قدامي ركابي فيكس شده کم شنوایی در فرکانسهای پايين ديده مي شود وقتي فوت پليت به طور كامل فيكس ميشود فركانس بالا درگير ميشود و كاهش شنوايي انتقالي در همه فرکانس ها ایجاد می شود. 

عمل جراحی اتواسکلروزیس:

اصلاح عملي شامل برداشتن كامل يا نصفه استخوان ركابي فيكس شده و جايگذاري پروتز مي باشد عمل جراحي يك روزه و 2 ساعت معمولا زمان می برد.

بدون توجه به نوع پروتز استفاده شده يا مقدار استخوان برداشته شده بيشتر مطالعات درمان را در %80 بيماران نشان ميدهد . تعداد كمي از بيماران هيچ بهبودی به دست نمی آورند بنابراين كانديدای خوبي براي استفاده از سمعک هستند . این افراد به دلیل وجود کم شنوایی می بایست حتما از سمعک استفاده کنند..1تا 2%  افراد كاهش شنوايي حسي عصبي عميق را بعد از عمل دارند كه لزوماً به نظر نميرسد به مشكلات حين عمل ربط داشته باشد .

یکی دیگر از بیماریهایی که در اسنخوانچه های گوش میانی رخ می دهد و با عمل جراحی قابل اصلاح است دررفتگی یا قطع زنجیره استخوانچه ای است:

قطع زنجيره استخواني

قطع زنجيره استخواني  امكان دارد به دلايل مختلفي رخ دهد در بچه ها دليل عمده نكروز (مرگ يا فقدان بافت) زائده بلند اينكوس به خاطر عفونت مزمن يا عود كننده گوش مياني ويا  تجکع طولانی مدت مایع و عفونت در گوش میانی مي باشد در يك همچنين مواردي قطع زنجيره معمولاً كامل نيست يك باند باريك بافت فيبرزي جايگزين قسمت دور زائده بلند استخوان سنداني نكروز شده مي شود .بنابراين اتصال بين سنداني و ركابي فيبروزي است و استخواني نيست دراين حالت صداها  به طور ناقص انتقال مي يابند و يك كاهش شنوايي انتقالي ضعيف ايجاد مي شود .

در بزرگسالان ضربه به گوش  يكي از دلايل معمول دررفتگی زنجیره استخوانچه ای  ميباشد. به طوركلي ضربه جداشدن استخوان ركابي يا قطع مفصل سنداني چكشي را ايجاد ميكند

نتايج در ترميم نقص بين چكشي و سنداني به خوبي ترميم جابجايي استخوانچه ركابي در اتو اسكلروزيس نيست.

نئوپلاسم گوش میانی:

تومور گلوموس معمول ترين  نئوپلاسم خوش خيم گوش مياني مي باشد آنها از بافت پاراگانگليون (كه به سلول هايي گفته مي شود كه از سلول هاي روياني اعصاب حاصل مي شوند.اگرچه اين تومور  ها در همه گروه هاي سني  رخ مي دهند.بيشتر در ميانسالان ديده مي شود و به ندرت بدخيم مي شود  علائم اين تومورها به ماهيت عروقي و تمايلشان براي فاسد كردن بافت هاي اطراف مربوط ميشود . به طور معمول بيماران با كاهش شنوايي انتقالي و وزوز نبض دار يك طرفه و جرم در گوش مياني مراجعه مي كنند .تومور ها ممكن است رشد كنند و نسبت به قبل بزرگتر شوند وممكن است باعث فلج اعصاب كرانيال مجاور شونداخيراًتكنيك سه بعدي جراحي پرتو يي نتايج خوبي را در كنترل پيشرفت اين تومورها نشان دادند در اين تكنيك مقدار كمتري پرتو استفاده مي شود زمان درمان كمتري نسبت به پرتو هاي قبلي در تلاش براي كاهش عواقب بعد از عمل مثل نكرز مغز استئو رادينوكروسيس .

برای آگاهی از اینکه کم شنوایی شما از چه نوعی است و اینکه با عمل قابل اصلاح است یا خیر به مرکز شنوایی سنجی و سمعک آوای امید مراجعه کنید. شماره تماس 44974855

09194707047

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *