کم شنوایی ناگهانی
کاهش شنوایی ناگهانی را جدی بگیریم:
“وقتی صبح از خواب بیدار شدم احساس کیپی شدیدی در یکی از گوش هایم احساس کردم که این صدای کیپی با صدای یک سوت ممتد همراه بود ، اول فکر کردم که احتمالا یک سرماخوردگی ساده یا آلرژی است، بنابراین شروع کردم به مصرف استامینوفن و سایر داروهای ضد سرماخوردگی، حتی به توصیه دوستان از کیسه آب گرم هم برای گوشم استفاده کردم ، الان بعد از گذشت چهار پنج روز نه تنهااحساس کیپی برطرف نشده بلکه احساس می کنم که بدتر نیز شده است”
این متن گفته های یکی از چندین بیماریست که به دلیل نداشتن اطلاعات کافی از وجود” کم شنوایی ناگهانی” و اهمیت دوران طلایی درمان آن ،فرصت درمان را از دست داده اند و کم شنوایی آنها به یک پروسه دایمی تبدیل شده است.
کم شنوایی ناگهانی چیست:
اگر افت شنوایی به صورت ناگهانی به طور معمول در عرض 72 ساعت و یا چند روز رخ دهد نشاندهنده رخداد کم شنوایی ناگهانیست و میبایست در سریع ترین زمان ممکن مورد بررسی قرار گیرد. شکایت رایج بیمار احساس کم شنوایی در یک گوش در هنگام بیدار شدن از خواب است که ممکن است همراه با احساس کیپ شدن گوش و یا وزوز باشد.در 85% موارد یک گوش مبتلا می شود ولی موارد دو گوشی نیز گزارش شده است.بیماری ممکن است به صورت ناشنوایی مطلق و یا میزان کمی از کم شنوایی بروز کند. در تاریخچه این بیماران معمولا سابقه عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی ( مانند سرماخوردگی) چند روز قبل از رخداد این بیماری دیده می شود .
دلایل بروز این بیماری:
- در اغلب موارد علت عفونت ویروسی است ، دلایل دیگر شامل:
- انسداد عروق گوش
- اختلال ایمنی
علایم بیماری:
- بروز کم شنوایی در یک و یا گاهی دو گوش
- وزوز گوش
- احساس کیپی در گوش
- گاهی سرگیجه و یا سردرد
تشخیص:
در معاینه بالینی، گوش از نظر ظاهری عارضه ای ندارد و تنها راه تشخیص این نوع کم شنوایی انجام آزمونهای شنوایی است . در صورتیکه وجود کم شنوایی توسط آزمون ادیومتری اثبات شد، برای رد کردن سایر عوامل ایجاد کننده کم شنوایی آزمونهایی مانند MRI نیز باید انجام گیرد.
به دلیل اینکه تنها راه تشخیص کم شنوایی ناگهانی انجام آزمونهای شنوایی است در صورت شک به وجود این اختلال در سریعترین زمان ممکن به مراکز شنوایی سنجی مراجعه نمایید.
آیا افت شنوایی ناگهانی قابل درمان است:
بررسی های جدید نشان داده است اگر بیمار در طی 24 ساعت اول شروع بیماری تحت درمان قرار گیرد احتمال بهبود بیشتر است .بنابراین ،درمان موفق کم شنوایی ناگهانی وابسته به مراجعه فرد در 24 ساعت اول ابتلا می باشد ، که به این زمان” دوران طلایی” درمان گفته می شود . با فاصله گرفتن از دوره طلایی احتمال بهبود فرد بسیار کاهش می یابد.درمان با داروهای استروییدی تنها درمان موفق گزارش شده برای این بیماری است استروییدها یا به صورت خوراکی و یا به صورت تزریق مستقیم به گوش میانی تجویز می شوند. افراد جوانتر ویا دارای کم شنوایی از نوع فرکانس پایین احتمال بهبود بیشتری دارند.
توصیه آخر:
در صورتیکه هرگونه تغییر در میزان شنوایی خود احساس کردید به جای صبر کردن و درمان های غیر علمی ، هرچه سریعتر به مراکز شنوایی و یا متخصص گوش حلق بینی مراجعه نمایید.