کم شنوایی

پیرگوشی چیست

پیرگوشی چیست؟

کم شنوایی در سالمندان یا به اصطلاح تخصصی پیرگوشی بعد از آرتریت و فشار خون ،سومین بیماری مزمن دوران سالمندی است.به زبان ساده،پیر گوشی نوعی از کم شنوایی حسی عصبی است که در نتیجه افزایش سن رخ می دهد. این نوع از کم شنوایی معمولا به صورت تدریجی و در عرض یک بازه زمانی طولانی مدت رخ می دهد و هردو گوش را به یک میزان تحت تاثیر قرار می دهد. پیرگوشی یکی از علت های اصلی نیاز به خرید سمعک در سالمندان است.

کم شنوایی در سالمندان یا پیر گوشی چیست?

کم شنوایی در سالمندان یا پیرگوشی نوعی از کم شنوایی در اثر تغییرات وابسته به سن در گوش داخلی و مسیر عصبی انتقال دهنده صدا به مغز رخ می دهد. در گوش سلول های حساسه شنوایی وجود دارد که با افزایش سن این سلول ها تخریب می شوند و ایاد کم شنوایی می کنند .

این سلول های مویی اصواتی را که گوش خارجی و میانی  جمع آوری کرده اند به سیگنال الکتریکی که برای مغز قابل استفاده است، تبدیل می کنند. به این دلیل که  این سلول ها پس از تخریب،ترمیم نمی شوند هرگونه کم شنوایی که در اثر آسیب به آنها ایجاد خواهد شد دایمی است.

بر طبق آمارهای رسمی ، حدودا 30 تا 35 درصد بزرگسالان بین سنین 65 تا 70 سال  به درجاتی به کم شنوایی مبتلا هستند و این رقم در افراد بالای 75 سال به 50 در صد می رسد.

کم شنوایی یا پیرگوشی

علت کم شنوایی در سالمندان یا پیر گوشی

عوامل مختلفی در ایجاد کم شنوایی در سالمندان و یا به اصطلاح تخصصی پیرگوشی دخیل هستند :

  • فاکتورهای ارثی: اگر پدر و مادر شما پیر گوشی دارند احتمالا شما هم مستعد ابتلا به پیرگوشی هستید.
  • بیماریها: بیماریهای خاصی که خونرسانی به گوش را دچار اختلال می کنند می تواند ایجاد پیر گوشی کنند. مانند بیماری های قلبی،فشار خون بالا،دیابت .
  • مصرف داروهای اتوتوکسیک:داروها نیز می توانند باعث ایجاد کم شنوایی در اثر دارو باشند . داروهایی  مانند آسپرین و آنتی بیوتیک هایی که اثرات نامطلوب بر شنوایی دارند
  • تماس طولانی مدت با صدای بلند:صدای بلند در محل کار،یا در حین فعالیت های تفریحی مانند شکار و گوش دادن به موسیقی با صدای بلند میتواند در آینده شما را مستعد ابتلا به پیرگوشی کند.

کم شنوایی در سالمندان

علائم پیر گوشی

به دلیل اینکه پیر گوشی تدریجی اتفاق می افتد بسیاری از افراد متوجه وجود کم شنوایی خود نمی شوند. اگر سن شما بالاتر از 65 سال است برخی از علائمی که نشان می دهد دچار پیرگوشی شده اید در زیر آورده شده است.

  • حس می کنید که دیگران مبهم و قروقاطی صحبت می کنند.
  • مکالمه با دیگران برایتان سخت شده است، بخصوص زمانی که سر وصدا در محیط وجود دارد.
  • بعضی از صداها برایتان بلند و آزاردهنده هستند.
  • در فهم صداها با فرکانس زیر (در مقابل بم) مثل زنگ تلفن و یا صدای جیک جیک پرندگان دچار مشکل هستید.
  • صدای آقایان را بهتر از صدای خانمها متوجه می شوید.
  • صدای سوت، زنگ،فش فش ، یا صداهای مشابه را در یک یا دو گوش و یا در سر احساس می کنید. به این اختلال وزوز گوش گفته می شود که در صورت عدم توجه می تواند دایمی شود.

علائم پیرگوشی

عوارض کم شنوایی در سالمندان

تصور کنیدبازنشسته شده اید و زمان زیادی برای ارتباط با دوستان و اعضای خانواده دارید ، مکالمات زیادی اطراف شما اتفاق می افتد ولی شما قادر نیستید به طور کامل متوجه گفتگو ها شوید . در چنین شرایطی ترجیح می دهید در خانه بمانید و از رفتن به رستوران و یا مهمانی با دوستانتان به دلیل خسته شدن از انرژی ای که برای شنیدن صرف می کنید، خود را محروم میکنید.

تقریبا 25 درصد از سالمندانی که محدوده سنی  65 تا 74  دارند مبتلا به کم شنوایی هستند و برای سنین 75 و بالاتر این درصد به 50 میرسد .اما متاسفانه مطالعات نشان داده است که   از سه نفر فرد مبتلا به کم شنوایی تنها یک نفر از سمعک استفاده می کند.

در ادامه عوارض کم شنوایی در سالمندان در دو گروه عوارض روانی و عوارض فیزیکی آورده شده است.

عوارض روانی کم شنوایی در سالمندان

  • افسردگی
  • انزوا از زندگی اجتماعی
  • احساس تنهایی
  • کاهش امنیت فردی
  • ضعف شناختی
  • ضعف سلامت
  • پرخاش

عوارض روانی کم شنوایی

سالمندانی که مبتلا به کم شنوایی درمان نشده هستند بیان می نمایند  که کیفیت زندگی شان نسبت به موقعی که کم شنوایی نداشتند کاهش یافته است. مطالعات همچنین نشان داده است که کیفیت زندگی این افراد نسبت به افرادی که تحت درمان کم شنوایی قرار گرفته اند کمتر است.

افسردگی ناشی از کم شنوایی در سالمندان

افسردگی وپرخاش از جمله عوارض روانی کم شنوایی در سالمندان است که همراه با  کم شنوایی می توانند همه جنبه های زندگی سالمند را تحت تاثیر قرار می دهد .افرادی که پیرگوشی دارند اغلب متوجه آسیب به روابط خانوادگی و فامیلی شان به دلیل ناتوانی در شنیدن کامل یا نقص در دریافت و فهم کامل مکالمات هستند.

استرس 

استرس بخش طبیعی از زندگی روزمره است اما برای افراد مبتلا به کم شنوایی بسیار بیشتر است.مثلا فراد مسنی را تصور کنید  که به دلیل بیماری به پزشک مراجعه می کند،این فرد  تحت فشار و استرس زیادی برای شنیدن صحبت های  دکتر در موردبیماری و یا نحوه  مصرف درست  دارو است و در اکثر موارد این شخص توصیه های دکتر را نمی شنود.

مسائل مالی،سفر

اختلال در مسائل مالی و سفر به همراه سایر مواردی که نیاز به شنیدن دارند برای مبتلایان به کم شنوایی در سالمندان چالش برانگیز  می شود .

مشکل دیگری که کم شنوایی در سالمندان ایجاد می کند واین افراد با آن مواجه هستند اینست که  کم شنوایی اغلب به عنوان یک بخش از پروسه طبیعی سالمند شدن رخ می دهد .درحقیقت  این نوع کم شنوایی” پیرگوشی” به کندی پیشرفت میکند و به خاطر پیشرفت کندش خود فرد مسن ،اعضای خانواده  و یا گاهی پزشکان متوجه وجود کم شنوایی نمی شوند.

استرس و کم شنوایی

 

 

عوارض جسمانی کم شنوایی در سالمندان یا پیر گوشی

کم شنوایی میتواند بر روی سلامتی جسمانی افراد نیز اثر بگذارد. اثرات کم شنوایی بر سیستم های تعادلی و عملکرد مغز در سالمندان به اثبات رسیده است.

اثر کم شنوایی بر عملکرد سیستم تعادل

مطالعات نشان میدهد مشکلات تعادلی و سرگیجه در افرادی که کم شنوایی درمان نشده دارند سه برابربیشتر از  افراد با شنوایی طبیعی است بیماری های گوش داخلی اصلی ترین علت سرگیجه در سالمندان هستند که باید به موقع تشخیص و درمان شوند. اختلالات تعادل یکی از علت های زمین خوردن های بی اختیار در سالمندان است که سالانه می تواند سالمندان زیادی را درگیر کند.

اثر کم شنوایی در سالمندان بر عملکرد مغز

مطالعات نشان داده اند که کم شنوایی می تواند برروی عملکرد و حجم مغز در مناطق مسئول پردازش شنوایی در مغز اثرگذار باشد و باعث کاهش حافظه شنوایی، دمانس و آلزایمر شود

از طرف دیگر انزوای اجتماعی که اغلب به دلیل کم شنوایی در سالمندان  ایجاد می شود میتواند هم چنین منجر به عواقب زیانباری شوند .افرادی  که انزوای اجتماعی دارند کمتر ورزش میکنند و بیشتر سیگار میکشند و رژیم غذایی ناسالمی دارند.این شرایط منجر به ضعف سلامت جسمانی می شود که به نوبه خود باعث ایجاد بیماری هایی مثل دیابت ،افزایش فشارخون و بیماری های قلبی میشود .انزوای اجتماعی  همچنین با کاهش عملکرد حافظه و ابتلا به دمانس شناخت در سنین بالاتر ارتباط مستقیم دارد.

خوشبختانه،راه حل این بیماری ساده است و کافیست به مراکز شنوایی سنجی  مراجعه کنید .اگر شمااحساس پیری می کنید ،درمان کم شنوایی احساس جوانی را دوباره به شما باز خواهد گرداند .

اثر کم شنوایی بر مغز

تست تشخیص کم شنوایی در سالمندان

اگر شما هریک از علایم لیست شده در بالا رادارید برای ارزیابی شنوایی و انجام شنوایی سنجی  هرچه سریعتر به مرکز شنوایی سنجی آوای امید مراجعه کنید .با انجام ارزیابی های شنوایی ، تشخیص علت و میزان کم شنوایی مشخص می شود همچنین روش درمان مناسب و راهکارهایی برای پیشگیری از پیشرفت کم شنوایی توصیه می شود.

تست هایی که به طور معمول برای تشخیص پیرگوشی انجام می شود عبارتند از

  • ادیومتری تن خالص PTA
  • ادیومتری گفتاری
  • توانایی بازشناسی کلمات در سکوت و نویز
  • تعیین بازشناسی کلمات
  • تمپانومتری
  • رفلکس اکوستیک
  • تست ABR

تست تشخیص کم شنوایی

درمان کم شنوایی در سالمندان یا پیرگوشی

گام اول در درمان پیرگوشی تشخیص آن و افتراق آن از سایر عوامل ایجاد کننده کم شنوایی است.پیرگوشی درمان دارویی ندارد ،ولی کم شنوایی ناشی از پیرگوشی را با استفاده از موارد زیر می توان درمان نمود:

سمعک

افرادی که کم شنوایی ملایم ،متوسط و شدید دارند می توانند از سمعک استفاده کنند.سمعک های امروزه با دارا بودن امکانات پیشرفته راحتی بسیاری رابرای کاربران فراهم آورده اند.متخصص شنوایی نوع و انواع سمعک را مطابق با شدت کم شنوایی سبک زندگی شما و بودجه مورد نظرتان برای شما تعیین خواهد کرد. برای اطلاع از سمعک های مناسب برای سالمندان مقاله سمعک سالمندان را مطالعه کنید.

سمعک درمانی برای کم شنوایی

کاشت حلزون

اگر کم شنوایی شما را نوع شدید یا عمیق باشد کاشت حلزون یکی از روش های درمان پیش روی شماست.

دستگاههای کمک شنوایی برای پیرگوشی

این ابزار ها جهت تقویت صدای تلویزیون،تلفن ، MP3 و دیگر وسایل الکترونیکی شخصی به کار می روند. این ابزارهامی توانند با سمعک و یا به تنهایی بدون سمعک به کار روند.

پیشگیری از کم شنوایی در سالمندان

از میان فاکتورهای تاثیرگذار بر ایجاد کاهش شنوایی ناشی از سن یا در اصطلاح پیرگوشی، بر فاکتور ارثی نمی توان تاثیر گذاشت ولی در مورد  سایر فاکتورها توصیه های زیر را انجام دهید:

برای جلوگیری از پیرگوشی چه باید کرد

برای جلوگیری از پیرگوشی چه باید کرد

  • اگر مبتلا به دیابت، بیماری قلبی یا سایر مشکلات عروقی هستید به توصیه های پزشک خود در مورد رژیم و ورزش حتما عمل نمایید.
  • سلولهای مویی گوش داخلی برای سلامت خود به جریان سالم خون نیاز دارند. حفظ وزن مناسب  بدن  و ورزش می تواند سلامت شنوایی را تسهیل ببخشد.
  • از پزشک خود در موردعوارض  داروهایی که مصرف می کنید مشاوره بگیرید که آیا اتوتوکسیک هستند یا خیر؟ اگر دارو ایجاد کم شنوایی می کند آیا می توان با داروی دیگر آن را جایگزین کرد یا خیر؟ اگر به صورت خودسرانه آسپرین مصرف می کنید مصرف آن را قطع کنید و یا با مشاوره پزشک داروهای دیگر را جایگزین کنید.
  • مراقب سر و صدای محیط باشید . کم شنوایی ناشی از سر و صدا(نویز) تنها نوع کم شنوایی قابل پیشگیری است. اصوات بالاتر از 85dB می تواند ایجاد کاهش شنوایی کند. در صورتی که به ناچار به دلیل شغل و یا هرعامل دیگر در محیط پرسر و صدا قرار دارید با مرجعه به شنوایی شناس خود جهت تهیه قالب ضد صدای استاندارد مراجعه نمایید.

نکات پایانی:

  • پیرگوشی بسیار آرام و خاموش ایجاد می شود ولی در صورت درمان نشدن می تواند مشکلات دیگری به همراه داشته باشد مانند بدخلقی،افسردگی،انزوا.
  • مطالعات نشان داده اند که کم شنوایی درمان نشده فرد را در معرض خطر جدی تری به نام آلزایمر قرار می دهد.
  • نگران نباشید! سمعک های جدید با استفاده از امکانات پیشرفته  راحتی بسیاری برای کاربران فراهم آورده اند. مطالعات نشان داده اند حدود 80 درصد کاربران سمعک های جدید رضایت خوبی از استفاده از سمعک دارند.
  • در صورتیکه علایم مربوط به پیر گوشی یا کم شنوایی در سالمندان را در خود احساس می کنید حتی در صورتیکه تمایل به هیچ یک از درمانهای گفته شده ندارید، حتما به مراکز  شنوایی شناسی مراجعه نمایید تا با مشاوره جامع از بدتر شدن شرایط پیشگیری نمایید .

2 نظر در “پیرگوشی چیست

  1. علیرضا گفت:

    با سلام آیاپیرگوشی در سن 45 سال اتفاق می‌افتد؟وامکان داره یک گوش را تحت تاثیر قرار بده؟

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      با سلام
      پیرگوشی با توجه به عوامل مختلف از جمله عوامل محیطی و عوامل ژنتیکی می تواند در سنین زیر 50 سال آغاز شود. ولی الگوی آن کم شنوایی دوطرفه و تقریبا قرینه است . در صورتیکه کم شنوایی یکطرفه رخ دهد به بررسی های بیشتر نیاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *