بزرگسال

ارزیابی شنوایی

ارزیابی شنوایی

ارزیابی شنوایی

در این مقاله روش های متعدد ارزیابی های مقدماتی اختصاراً توضیح داده می شود و امید آن می رود که با ارائه این توضیحات مراجعان محترم به سایت سمعک آوای امید بتوانند در ارتباط با شنوایی و ارزیابی دستگاه شنوایی اطلاعات مفیدی بدست آورند.

تاریخچه گیری

تاریخچه گیری یک آزمون محسوب نمی شود اما تاریخچه گیری در واقع یک آزمون ارزیابی ساده و مقدماتی است که حاوی اطلاعات بسیار مفیدی از وضعیت شنوایی یک فرد می باشد . در طی این آزمون که معمولاً از طریق مصاحبه مستقیم با بیمار انجام می شود ، آزمونگر با تجربه می تواند با استفاده از رفتار های شنوایی فرد ارزیابی مقدماتی از وضعیت شنوایی انجام دهد که این ارزیابی بیانگر سطح شنوایی فرد و همچنین فرکانس ها یا مناطق درگیر در ضایعه و میزان مشکلات فرد ( کم شنوایی یا بدشنوایی )می باشد.

معاینه اتوسکوپی

اتوسکوپ ابزاری است ساده که جهت معاینه گوش خارجی ،مجرای گوش خارجی و پرده گوش مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از این ابزار ساده در جهت معاینه گوش خارجی می تواند بسیار مفید باشد زیرا که این معاینه اطلاعات مفیدی را از باز بودن مجرای گوش خارجی و نبود ضایعه یا مشکل در بخشهای خارجی گوش ارائه کند بعلاوه می تواند نسبت به سلامت پرده گوش که حدفاصل گوش خارجی و گوش میانی قرار گرفته است ،اطلاعات مفیدی را ارائه نماید.

در بسیاری از موارد التهاب یا عفونت گوش میانی میتوان شواهد و مدارکی از تغییر حالت یا تغییر رنگ در پرده گوش پیدا کرد که به شنوایی شناس و متخصصین حوزه سلامت شنوایی این امکان را می دهد که نسبت به ردیابی وجود یا عدم وجود ضایعه اقدام لازم را انجام دهند.

موارد زیر پاره ای از حالاتی هستند که در معاینه اتوسکوپی قابل کشف و ردیابی هستند: مجرای باریک ،بدشکلی کانال گوش، وجود جرم گوش فشرده، التهاب وتورم پوست مجرا، وجود ترشح چرکی در مجرا، جسم خارجی در مجرا، وجود التهاب در پرده گوش، پارگی پرده گوش، خروج ترشح چرکی از پرده گوش و …

آزمون ادیومتری تون خالص

این آزمون نظیر آزمون های قبلی، یک آزمون وابسته به پاسخ آزمایش شونده می باشد. مواد اصلی برای انجام این آزمون اصوات تک فرکانسی هستند که در دستگاه ادیومتری تولید می شوند و از طریق گوشی های متصل به دستگاه در شدت های مختلف به گو ش افراد تحت آزمایش ارائه می شوند.

بعلاوه اصوات خالص در این آزمون از طریق مرتعش کننده استخوان نیز به دستگاه شنوایی افراد تحت آزمایش ارائه میگردند. افراد تحت آزمون با شنیدن اصوات می بایستی نسبت به وجود صدا واکنش نشان دهند و بدین ترتیب آستانه شنوایی افراد به دوطریق بدست می آید که در واقع برای هر گوش 2 منحنی بدست می آید که عبارتند از:

1.آستانه راه هوایی 2.آستانه راه استخوانی

آستانه راه هوایی: می تواند نشان دهنده سطح آستانه شنوایی یک فرد باشد. به علاوه شکل منحنی راه هوایی می تواند نشان دهنده فرکانس های دارای ضایعه باشد. همچنین مقایسه منحنی راه هوایی با راه استخوانی می تواند نشان دهنده نوع کاهش شنوایی باشد. بر این اساس انواع کاهش شنوایی عبارتند از:

  1. انتقالی :ضایعه در گوش خارجی ویا میانی است .
  2. حسی – عصبی : ضایعه در گوش داخلی و یا عصب شنوایی است .
  3. آمیخته : ضایعه در بخش انتقالی وهم در سیستم گوش داخلی و عصب می باشد
ارزیابی شنوایی بزرگسالان

بدین ترتیب با بدست آوردن منحنی شنوایی راه هوایی می توانیم در مورد ضایعه در فرکانس های بالا یا فرکانس های پایین قضاوت کنیم که این خود نشان دهنده میزان توانایی فرد در دریافت نوع همخوان ها و یا واکه ها باشد. آزمون تون خالص با اندازه گیری شنوایی در ارتباط است و به عبارت دیگر آستانه تون خالص در ارتباط مستقیم با سطح شنوایی یک فرد می باشد.

آزمون آستانه دریافت گفتار:

گفتار وارتباط از طریق رد و بدل پیام های گفتاری، یکی از مهمترین ابزارهای ارتباطی انسانهاست .این امر محققین را بر آن داشته که جهت ارزیابی عملکرد دستگاه شنوایی آزمون هایی را با مواد گفتاری طراحی کنند .

آزمون آستانه دریافت گفتار که با استفاده از لغات دو سیلابی اجرا می شود به دنبال کشف آستانه شنوایی با استفاده از مواد گفتاری است. آستانه بدست آمده از طریق این آزمون بایستی با میانگین آستانه شنوایی در منحنی شنوایی مطابقت داشته باشد.

آزمون ایمیتانس ادیومتری

آزمون ایمیتانس ادیومتری یا امپدانس ادیومتری آزمونی فیزیولوژیک است که با هدف بررسی عملکرد گوش میانی طراحی شده و دارای دو بخش اصلی می باشد:

1. تمپانومتری :بررسی قدرت عبور دهی گوش میانی و پرده گوش

2. رفلکس صوتی : بررسی رفلکس عضله رکابی در گوش میانی از طریق تحریک همان گوش یا گوش طرف مقابل

تمامی آزمون های ذکر شده، تست های پایه جهت ارزیابی شنوایی می باشد. تست های تکمیلی و پیشرفته تر نیز در کلینیک شنوایی آوای امید از بیماران گرفته می شود که در مطالب بعدی به مرور آن ها می پردازیم.

جهت مراجعه برای ارزیابی شنوایی و دریافت مشاوره با شماره تلفن 09194707047 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *