سمعک

همه چیز در مورد تمپانومتری و تفسیر تست تمپانومتری

تست تمپانومتری

اگر می خواهید در مرود تمپانومتری و تفسیر نتایج آن اطلاعات کسب کنید این مقاله از مرکز شنوایی سنجی و سمعک آوای امید را تا انتها بخوانید. تمپانومتری تستی است که نشان می دهد گوش میانی شما چقدر خوب کار می کند. در این تست با استفاده از وارد کردن فشار هوای بسیار آرام و کنترل شده به گوش وضعیت پرده ،استخوانچه های گوش و فضای گوش میانی ارزیابی می شود.

اگر شما والدین کودک زیر 7 سال هستید احتمالا نام تست تمپانومتری را شنیده اید . زیرا بیشترین کاربرد این تست برای تشخیص وجود مایع ، فشار منفی و عفونت در گوش کودکان است . برای کشب اطلاعات بیشتر در مورد عفونت گوش کودکان مقاله با عنوان عفونت گوش در کودکان در همین وبسایت را مطالعه کنید.

تمپانومتری

تمپانومتری (Tympanometry)

گوش از سه قسمت تشکیل شده است: گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی. صدا از طریق گوش بیرونی به عنوان انرژی یا ارتعاش وارد کانال گوش می شود. انرژی به پرده گوش (واقع در ورودی گوش میانی) برخورد می کند و به گوش داخلی و مغز می رسد. در آنجا، انرژی به سیگنال های الکتریکی تبدیل می شود که مغز  آن را به صورت صداهایی که می شنوید تفسیر می کند

تمپانومتری چیست؟

تمپانومتری آزمایشی است که نشان می دهد گوش میانی شما چقدر خوب کار می کند و این کار را با اندازه گیری نحوه حرکت پرده گوش شما انجام می دهد.

به این موضوع فکر کنید: گوش میانی شما صدا را در مسیری حرکت می‌دهد که در آن چیزی که به عنوان انرژی شروع می‌شود، در نهایت به تجربه صدایی تبدیل می‌شود که مغز شما به عنوان شنیدن پردازش می‌کند. اگر در طول مسیر مشکلی پیش بیاید، ممکن است در شنوایی مشکل داشته باشید.

تمپانومتری می تواند به تشخیص مشکلاتی که در امتداد قسمت گوش میانی از مسیری که صدا از کانال گوش به گوش داخلی منتقل می شود، کمک کند. درگوش میانی پرده گوش و استخوانچه های شنوایی قرار دارند . گوش میانی فضایی است که با هوا پر شده است

در صورت بروز بیماری ممکن است در این فضا به جای هوا مایع جایگزین شود که می تواند باعث ایجاد مشکلات زیادی شود. تست تمپانومتری وجود این مشکلات را ارزیابی می کند.

تمپانومتری چیست؟

 

چه زمانی تمپانومتری لازم است؟

شنوایی سنجی یک مجموعه تست است و تمپانومتری بخشی از یک آزمایش معمول شنوایی است . همچنین می‌تواند برای کمک به تشخیص بیماری‌های گوش میانی کمک کند. فضای گوش میانی در پشت پرده گوش قرار دارد و بنابراین بیماری های گوش میانی در اکثر اوقات بدون انجام تست تمپانومتری و تنها با معاینه ساده  چشمی با اتوسکوپ قابل تشخیص نیستند . این بیماری ها عبارتند از:

  • وجود مایع در فضای گوش میانی
  • عفونت گوش میانی
  • آسیب به پرده گوش
  • آسیب به استخوانچه های گوش میانی

یکی از شایعترین بیماری های دوران کودکی عفونت گوش میانی یا اوتیت مدیا است که همه کودکان تا سن 7 سالگی را حداقل یکبار درگیر می کند. به همین علت تقریبا همه کودکان حداقل یکبار در طول زندگی نیاز به انجام تمپانومتری دارند.

اختلال در عملکرد گوش میانی  ممکن است باعث کاهش شنوایی شود  این تست می تواند به پزشک کمک کند تا در مورد علت بروز کم شنوایی تصمیم بگیرد. همچنین می تواند به متخصصین کمک کند تا تشخیص دهند که  برای در مان کم شنوایی باید چه دارویی و به چه میزان استفاده شود و همچنین مشخص می کند که درمان دارویی نیاز نیست و استفاده و خرید سمعک توصیه می شود.

تمپانومتری اغلب در کودکان استفاده می شود، اما می تواند در هر سنی برای تعیین اینکه ناشنوایی از کجا در مسیر شنوایی منشا می گیرد استفاده شود. کودکان خردسال اغلب مایعی در گوش خود تولید می کنند که در صورت عدم درمان می تواند باعث مشکلات شنوایی شود.

ABR 2024 06 11T175100.924

تست گوش میانی

مرکز انجام تمپانومتری

برای انجام تمپانومتری باید به مراکز شنوایی شناسی مراجعه کنید .شنوایی شناس تمپانومتری انجام می دهد. در مرکز شنوایی سنجی آوای امید بهترین مرکز شنوایی سنجی در غرب تهران این تست توسط شنوایی شناس دارای مدرک دکترای تخصصی شنوایی شناسی انجام می شود. متخصصین شنوایی مشکلات مربوط به شنوایی که کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهند پیشگیری، تشخیص و درمان می کنند.

تست تمپانومتری چگونه انجام می شود

برای انجام تست تمپانومتری از دستگاهی به نام تمپانومتر استفاده می شود. تمپانومتر دارای یک پروب است که شنوایی شناس در حین آزمایش آن را در گوش شما قرار می دهد. پروب دارای سه پورت است:

  • یک پورت هوایی که هوا را به کانال گوش می فرستد.
  • یک پورت بلندگو که صدایی (انرژی صوتی) را به سمت پرده گوش می فرستد.
  • یک پورت میکروفون که اطلاعاتی را در مورد نحوه حرکت پرده گوش در پاسخ به فشار هوا و انرژی صدا ضبط می کند.

در حین انجام تست تمپانومتری فرد بر رروی صندلی می نشیند. کودکان می توانند روی آغوش والدین یا مراقب خود بنشینند.

برای انجام تست تمپانومتری برخلاف برخی از تست های تخصصی شنوایی مانند ABR  نیاز به آمادگی خاصی نیست (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تست ABR کلیک کنید)

تست شنوایی

 

تنها نکته مهم در تست تمپانومتری ثابت ماندن در طول تمپانومتری است. حرکت کردن، خندیدن، صحبت کردن، سرفه کردن یا بلعیدن همگی می توانند در نتایج اختلال ایجاد کنند. حرکت نکردن برای کودکان بسیار سخت است به همین دلیل به والدین توصیه می شود قبل از انجام تست کودک را در مورد این موضوع توجیه کنند.

بعضی از کودکان نسبت به فضاهایی پزشکی ترس و واهمه خاصی دارند و بلافاصله شروع به گریه کردن می کنند . در صورتیکه کودک شما جزو ایندسته از افراد است حتما متخصص را در جریان قرار دهید تا تدابیری اندیشیده شود.

شنوایی شناس یک معاینه اولیه به نام اتوسکوپی انجام می دهد. در طول اتوسکوپی، شنوایی شناس با استفاده از یک دوربین نورانی به نام اتوسکوپ به داخل گوش شما نگاه می کند. اتوسکوپ دیدن کانال گوش، پرده گوش و سایر قسمت های گوش میانی را آسان تر می کند.
سپس قسمت پروب تمپانومتر وارد گوش می شود . پروب دارای انتهای نرمی مانند گوش گیر است و بنابراین هیچ گونه درد و آزاری ندارد . میکروفون روی پروب نحوه حرکت پرده گوش را در پاسخ به صدا و فشار هوا ضبط می کند.
تمپانومتر نموداری به نام تمپانوگرام ایجاد می کند که نحوه حرکت پرده گوش  را نشان می دهد.

ABR 2024 06 11T180307.958

عوارض تست تمپانومتری

تمپانومتری آزمایش خطرناکی نیست و معمولاً هیچ عارضه جانبی وجود ندارد. با این حال، کودکان خردسال ممکن است در مورد آنچه در طول آزمایش اتفاق می افتد گیج شوند. این ایده خوبی است که آنها را از قبل آماده کنید. بسته به سن فرزندتان، ممکن است توضیح دهید که چه اتفاقی خواهد افتاد یا آن را روی یک عروسک نشان دهید.

تفسیر تست تمپانومتری

نتایج تست تمپانومتری به صورت دو نمودار است که تمپانوگرام نامیده می شود . هر نمودارد مربوط به یک گوش است شکل این نمودارد (تمپانوگرام) نشان می دهد که آیا نتایج طبیعی است یا غیر طبیعی.

نتایج طبیعی به این معنی است که پرده گوش شما همانطور که باید حرکت می کند و حرکت مناسب و صحیحی دارد سفت نشده ، شل نشده ، پاره نشده و یا توسط مایع گوش میانی بی حرکت نشده است.

تمپانومتری تایپ B

تمپانومتری نرمال

اگر پرده گوش شما به طور معمول حرکت کند، خط روی نمودار منحنی به نظر می رسد، مانند تپه یا کوه. اگر پرده گوش شما همانطور که انتظار می رود حرکت کند، بالاترین قسمت منحنی، یا “قله” کوه، بین 100- تا 100+ daPa در نمودار رخ می دهد. دکاپاسکال (daPa) واحدی است که برای اندازه گیری فشار هوا در داخل کانال گوش شما استفاده می شود.

تمپانومتری تیپ C

اگر قله ایجاد شده در تمپانوگرام در محدوده کمتر از 150- باشد در اینجا اصطلاحا تمپانوگرام تیپ C است که نشان دهنده وجود فشار منفی در گوش میانی است. فشار منفی می تواند مرحله قبل از تجمع مایع و یا بعد از تجمع مایع و بعد از مصرف آنتی بیوتیک نشان دهنده روند بهبود باشد. در کودکانی که لوزه متورم دارند وجود فشار منفی در گوش بسیار شایع است.

تمپانومتری تیپ b

در صورتیکه تمپانوگرام به صورت خط صاف و بدون قله باشد نشان دهنده عدم حرکت مناسب پرده گوش است که می تواند ناشی از پارگی پرده گوش، وجود مایع در گوش میانی و وجود عفونت در گوش میانی باشد

یک شنوایی شناس باتجربه اغلب می تواند با مطالعه منحنی نمودار بفهمد که چه چیزی باعث سفت شدن پرده گوش شده است.

روش انجام تمپانومتری

نتایج غیر طبیعی در تست تمپانومتری

تمپانوگرام غیر طبیعی می تواند نشان دهنده هر یک از موارد زیر باشد

  • انسداد یا تجمع مایع در گوش میانی  (شایع ترین علت نتیج غیر طبیعی در تمپانومتری همین مورد است)
  • پارگی پرده گوش (ناشی از عفونت یا مایعات)
  • انسداد یا گرفتگی شیپورهای استاش (لوله هایی که برای کنترل فشار هوا در داخل گوش باز و بسته می شوند).
  • جرم گوش که مجرای گوش را مسدود می کند (به طور کامل یا جزئی)
  • وجود توده هایی که در گوش میانی رشد می کند (توده ها)
  • سفتی وشلی استخوانچه ها (استخوان های گوش میانی) که آنطور که باید حرکت نمی کنند
  • وجود سوراخ در پرده گوش  (یا اگر قبلاً سوراخی در پرده گوش خود داشته اید)

شنوایی شناس ممکن است بر اساس آنچه مانع از حرکت صحیح پرده گوش شما می شود، مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی (پزشک گوش و حلق و بینی) را توصیه کند. شایع ترین علل، مانند تجمع مایعات، اغلب به راحتی قابل درمان هستند. نکته مهم این است که تمپانومتری نمی تواند مایع را از مایع عفونی متمایز کند.

نتایج غیر طبیعی تمپانومتر

تفاوت بین ادیومتری و تمپانومتری

ادیومتری و تمپانومتری هرکدام یکی از تست های مجموعه تست های شنوایی سنجی هستند که موارد مختلفی را تست می کنند. این دو تست معمولا در کنار همدیگر و ببه عنوان مکمل برای تشخیص نهایی علت و وجود بیماری های گوشی مختلف به کار برده می شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع تست های شنوایی سنجی مقاله با عنوان شنوایی سنجی چیست  در همین سایت را مطالعه کنید.

در تست ادیومتری میزان شنیدن صداها تست می شود. این شامل این است که چگونه می توانید انواع مختلف صداها (تن ها) را تشخیص دهید و چقدر خوب می توانید صداهای آرام یا بلند را بشنوید. تمپانومتری با اندازه گیری حرکت پرده گوش میزان عملکرد گوش میانی را بررسی می کند. هر دو آزمایش می توانند به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در تشخیص مشکلات مربوط به کم شنوایی کمک کنند.

تفاوت ادیومتری و تمپانومتری

انجام تمپانومتری در مرکز شنوایی سنجی در غرب تهران

در مرکز شنوایی سنجی آوای امید بهترین مرکز شنوایی سنجی در غرب تهران  تست تمپانومتری برای همه سنین از نوزادی تا بزرگسالی انجام می شود.  تمپانومتری یک آزمایش سریع و آسان است که نشان می دهد گوش میانی شما چقدر خوب کار می کند. برای انجام این تست نیازی به آمادگی خاصی نیست. در مرکز شنوایی سنجی اوای امید تست تمپانومتری توسط متخصص شنوایی شناسی انجام می شود.

برای تنظیم وقت جهت انجام تست تمپانومتری با شماره های 09194707047 و 02144005315 تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *