اگر از سمعک استفاده می کنید حتما با اصطلاح قالب سمعک آشنا هستید . در این مقاله از مرکز سمعک آوای امید همه چیز در مورد قالب گوش ر خواهیم گفت.
قالب گوش یک بخش سفارشی ساخته شده درون گوش است که بسته به نیاز کاربر، عملکرد خاصی دارد. رایج ترین کاربردها برای انتقال صدا از سمعک به گوش تقویت صدا یا محافظت در برابر صدا است.
قالب سمعک چیست؟
در سمعک های پشت گوشی بخشی به نام قالب وجود دارد که در داخل گوش قرار می گیرد و وظیفه آن انتقال صدا از سمعک به داخل کانال گوش فرد و حفظ و نگهداری سمعک در گوش است . در صورتیکه قالب به طور مناسب در گوش قرار نگیرد و یا کیپ نباشد باعث ایجاد آزردگی فیزیکی و سوت زدن سمعک می شود.
انواع قالب سمعک گوش
انواع قالب سمعک از نظر درجه سختی و مواد به کار رفته در ساخت آن به دو گروه نرم و سخت تقسیم می شوند. مواد مورد استفاده برای ساخت قالب گوش به انواع نرم که سیلیکون و وینیل هستند و انواع سخت که لوسیت و اکریلیک هستند محدود می شود. برخی از تولیدکنندگان قالب گوش دارای ترکیبی اختصاصی از چندین مورد از این مواد هستند.
هنگامی که قالب گوش برای محافظت از شنوایی در برابر صدای بلند و یا به عنوان قالب ضد آب شنا استفاده می شود، یا زمانی که کاربر سختی قالب معمولی را نتواند تحمل کند ، از مواد نرم تر استفاده می شود.
- قالب های سخت دوام بیشتری دارند .
- قالب های نرم راحتی بیشتری در هنگام استفاده دارند ولی گرانتر هستند.
انواع قالب سمعک از نظر ظاهر
اندازه و شکل یک قالب بسته به عوامل متعددی متفاوت است:
- آناتومی مجرای گوش استفاده کننده،
- قالب برای چه منظوری ساخته شده است
- اینکه قالب گوش چقدر محکم نیاز است تا مجرای گوش کاربر را ببندد
هر فردی دارای یک گوش منحصر به فرد است، بنابراین شکل قالب گوش سفارشی باید با گوش فرد استفاده کننده مطابقت داشته باشد تا به راحتی و ایمن در مجرای گوش قرار گیرد.
با این حال، قالبهای گوش که برای انتقال صدا از سمعک طراحی شدهاند، همیشه دارای تنوع بسیار بیشتری در اندازهها و فاکتورهای شکل هستند، زیرا همیشه به کیپ شدن کامل گوش نیاز ندارند. این قالبها فقط میتوانند قسمت قدامی گوش خارجی را پر کنند، بنابراین بقیه گوش را باز میگذارند. یک قانون کلی برای قالب های سمعک به این صورت است که اندازه آنها به سطح قدرت سمعکی که به آن وصل شده بستگی دارد. همانطور که سطح قدرت سمعک ها افزایش می یابد، اندازه قالب های گوش نیز افزایش می یابد.
کاربرد قالب گوش
قالب های گوش کاربردهای مختلفی دارند که معمولترین آنها هدایت صدا از سمعک پشت گوشی به درون کانال گوش و نگهداری سمعک در گوش است. از دیگر کاربردهای قالب گوش به محافظت در برابر ورود آب به گوش (قالب ضد آب)، محافظت در برابر آسیب صوتی (قالب ضد صدا) و هدایت صدا از انواع فرستنده ها مانند سیستم FM به گوش است
همانطور که قبلا ذکر شد، قالب ها بسته به نیاز کاربر، سبک ها و اهداف مختلفی دارند. هنگامی که یک قالب گوش برای محافظت از شنوایی کاربر در نظر گرفته شده است، قالب کانال گوش را میبندد و از ورود سطوح مضر صدا به داخل گوش و ایجاد آسیب جلوگیری میکند.
قالبهای گوش که صدا را تقویت میکنند کانال گوش کاربر را میبندند و صدای سمعک یا سایر دستگاههای تقویتشده را مستقیماً به گوش بیمار میرسانند. استفاده از قالبهای گوش سفارشی زمانی است که کاربر نیاز به شنیدن سیگنالی در گوش خود داشته باشد، بدون اینکه نویز خارجی تداخل داشته باشد. خلبانان، مجریان ، نوازندگان، صدا و سیما و استفاده کنندگان سمعک همگی از انواع مختلفی از این قالب های گوش استفاده می کنند.
پوسته سمعک چیست؟
در سمعک های داخل گوشی همه قطعات در درون گوش قرار می گیرند بخشی که قطعات در آن قرار می گیرند پوسته نامیده می شود.پوسته سمعک بخشی است که با قالبگیری از گوش هر فرد به صورت شحصی ساخته می شود.
قالبگیری گوش چگونه است؟
برای ساخت قالب برای سمعک های پشت گوشی و ساخت پوسته برای سمعک های داخل گوشی به تهیه یک قالب اولیه از گوش نیاز است. قالب اولیه تنها توسط ادیولوژیست متبحر در این زمینه باید تهیه شود.
برای اینکار خمیر قالبگیری با استفاده از سرنگ مخصوص قالبگیری به کانال گوش تزریق می شود . در این حالت فرد باید بی حرکت باشد . حدود 5 دقیق زمان می برد تا خمیر تزریق شده در درون کانال گوش خشک شود. بعد از خشک شدن خمیر ، خمیر خارج می شود و در لابراتوار برای ساخت قالب اصلی و یا پوسته سمعک مورد استفاده قرار می گیرد.
چرا باید حتما قالبگیری انجام شود؟
انجام قالبگیری برای انجام فیتینگ سمعک ضروریست. در صورتی که سمعک بدون قالب آستفاده شود سودمندی نخواهد داشت و به این دلیل که درست در گوش فیت نمی شود آزار دهنده خواهد بود .هرگز از سمعک بدون قالبگیری ستفاده نکنید زیرا در این حالت آزار دهندگی بیشتر از سودمندی است.
آیا پروسه قالبگیری درد دارد؟
خیر پروسه قالبگیری در صورتی که توسط متخصص شنوایی شناسی انجام شود کاملا بی درد و ایمن است.
در چه مواردی قالبگیری انجام می شود:
- ساخت قالب برای سمعک های پشت گوشی
- ساخت پوسته برای سمعک های داخل گوشی و سمعک نامرئی
- ساخت قالب ضد آب برای حفاظت گوش در برابر ورود آ ب به گوش
- ساخت قالب ضد صدا برای حفاظت گوش در برابر اصوات بلنذ آسیب رسان
ایجاد درد در گوش هنگام استفاده از سمعک طبیعی است؟
سمعک نباید باعث ایحاد درد در گوش شود حتی اگر برای تمام روز مورد استفاده قرار گیرد.در صورتی که سمعک باعث ایجاد درد می شود بلافاصله به ادیولوژیست خود مراجعه نمایید تا اقدام به تعویض پوسته سمعک داخل گوشی یا قالب سمعک پشت گوشی نماید.
چرا سمعکی که ابتدا گوش را آزار نمیداد بعد از مدتی آزار دهنده شده است؟
تغییر در وزن می تواند برروی قرار گرفتن سمعک در گوش اثر بگذارد. شکل و سایز گوش با افزایش و کاهش حدود 4-5 کیلوگرم وزن بدن ممکن است تغیر کند. در صورت تغیر وزن ممکن سمعک به مجرای گوش فشار وارد کند و یا به درستی در گوش قرار نگرفته و سمعک سوت بزند. در صورت رخداد این اتفاق به ادیولوژیست خود برای تغییر پوسته یا قالب مراجعه کنید.
پیشگیری از عفونت گوش ناشی از قالب گوش
یک خطر برای هر فردی که از قالب گوش استفاده می کند، ابتلا به عفونت ناشی از قرار گرفتن در معرض آلاینده هایی است که از محصول یا محصولات آنها منشا می گیرند. در واقع،انتقال تماسی رایج ترین وسیله آلودگی متقابل و انتقال احتمالی بیماری است.
پیشگیری از انتقال بیماری برای استفاده موفقیت آمیز از قالب گوش حیاتی است. جلوگیری از تکثیر آلاینده ها بر روی سطح قالب گوش به چیزی بیش از تمیز کردن سطح دستگاه نیاز دارد. بلکه شامل یک رویکرد چند عاملی است. استفاده کننده از قالب نه تنها باید قالب گوش خود را تمیز کند، بلکه باید قالب گوش خود را روزانه نیز ضدعفونی کند تا از انتقال بیماری و عفونت های ناشی از آن جلوگیری شود.
1-تمیز کردن قالب گوش
تمیز کردن قالب گوش تنها از بین بردن آلودگی شدید از سطح دستگاه است. هیچ میکروبی در طول فرآیند تمیز کردن پاک نمی شود و فقط جرم ها پاک می شوند. برای تمیز کردن قالب گوش میتوان از برس و دستمال مخصوص استفاده کرد.
2-ضدعفونی و استریل کردن قالب سمعک
بعد از تمیز کردن قالب باید قالب گوش ضد عفونی شود هنگامی که یک قالب گوش ضد عفونی می شود، تمام آلودگی ها و میکروب ها از دستگاه پاک می شوند. برای ضد عفونی کردن می توانید از محلول آب و صابون و یا الکل استفاده کنید.
نگهداری و مراقبت از قالب گوش
- قالب گوش را روی سطوحی که باکتری ها و قارچ ها در آن تکثیر می شوند، مانند میز، مبل، کیف، جیب و غیره قرار ندهید.
- قالب گوش را در ظرفی که قابل شستشو با آب و صابون نباشد، مانند جعبه جواهرات، جعبه مقوایی کوچک یا پاکت کاغذی نگهداری نکنید.
- اجازه ندهید دیگران با دست آلوده به قالب گوش شما دست بزنند.
- قالب های گوش را هر روز یا حداقل زمانی که استفاده می کنید تمیز و ضد عفونی کنید.
برای قالبگیری و ساخت قالب سمعک و انواع قالب گوش با شماره های مرکز آوای امید تماس بگیرید
02144005315
09194707047
سلام یک سوال دارم برای قالب ضد آب هم باید قالبگیری انجام شود چون من یه مدل از داروخانه خریدم که آماده بود و اینکارارو انجام ندادن
با سلام ..
قالب های موجود در داروخانه ها قالب های استاندارد نیستند که بسیار متفاوت از قالب های استاندارد ساخته شده در مراکز شنوایی است و معمولا از جنس فوم و یا گاهی موم هستند و یکبار مصرف هستند . برای ساخت قالب استاندارد حتما نیاز به قالبگیری هست و تنها در مراکز شنوایی شناسی و توسط ادیولوزیست این کار باید انجام گیرد..
سلام عزیز.بله حتما باید قالب گیری انجام بشه.اون مدل اماده با قالب های ضداب واقعی متفاوت هستن