کم شنوایی

پیشگیری از کم شنوایی با 11 روش – رفتارهای تهدید کننده شنوایی

lazy

پیشگیری از کم شنوایی یکی از مسائل مهم است . برای پیشگیری از کم شنوایی باید رفتارهای تهدید کننده شنوایی را بشناسیم و از آنها پیشگیری کنیم.

کم شنوایی یکی از مشکلاتی است که بجز در مواردی که ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد در سایر موارد و سنین قابل پیشگیری است . در این مقاله ما همه روش های پیشگیری از کم شنوایی را خواهیم گفت .

تأثیر نویز بر شنوایی به میزان بلندی آن (شدت صدا) و مدت زمان (مدت) آن بستگی دارد. اجتناب از موقعیت های پر سر و صدا بهترین پیشگیری است. اگر نمی توانید از سر و صدا جلوگیری کنید، از محافظ شنوایی کافی استفاده کنید.

ps

پیشگیری از کم شنوایی

11  نکته که با اصلاح آن در سبک زندگی می توان از کم شنوایی پیشگیری کرد .پیشگیری از کم شنوایی با سبک زندگی سالم شروع می شود .گوش داخلی  حاوی سلول های ظریف مو مانند است که به تغییرات در جریان خون کاملا حساس هستند و برای شنیدن ما حیاتی هستند. اگر این سلول ها آسیب ببینند، دچار کم شنوایی می شویم. هرچه به طور کلی فرد سالم تر زندگی کند، بهتر می‌تواند از کم شنوایی پیشگیری کند – یا اگر از قبل کم شنوایی دارید، شنوایی باقی مانده را حفظ کنید.

روش های پیشگیری از کم شنوایی

1. فشار خون و سلامت قلب خود را مدیریت کنید

برای پیشگیری از کم شنوایی فشار خون خود را کنترل کنید و از سلامت قلب خود اطمینان حاصل کنید. فشار خون بالا و بیماری قلبی می توانند به سلول های حساس گوش داخلی گوش آسیب بزنند این سلول ها نقش اصلی را در شنیدن بازی می کنند. اگر کلسترول یا فشار خون بالا دارید، دستورات درمانی پزشک را دنبال کنید تا آن را کنترل کنید.

PS

2. سیگار و استعمال دخانیات را کنار بگذارید و نوشیدن الکل را محدود کنید


مطالعات به طور قطعی نشان می دهد که دود سیگار – چه مستقیم، چه دست دوم یا حتی در رحم – می تواند تأثیر زیادی بر سلامت شنوایی فرد داشته باشد. به همین ترتیب با مصرف زیاد الکل، که می تواند یک محیط سمی در گوش ایجاد کند. ویپینگ و کم شنوایی به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته اند، اما گزارش های حکایتی وجود دارد که آن را به کم شنوایی ناگهانی مرتبط می کند.

PS

3. دیابت را تحت کنترل نگه دارید


تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت دو برابر بیشتر در معرض کم شنوایی هستند. درست مانند فشار خون بالا، دیابت نیز می تواند به سلول های گوش داخلی آسیب برساند. برای پیشگیری از کم شنوایی قند خون خود را تحت کنترل داشته باشید و دستورات پزشک خود را برای مدیریت دیابت دنبال کنید.

4. ورزش کنید و کاهش استرس را تمرین کنید


ورزش برای چه چیزی مفید نیست؟ ورزش جریان خون را بهبود می بخشد و به بدن و سلامت گوش شما به روش های بی شماری کمک می کند. (فقط مراقب موسیقی بلند و وزنه برداری نادرست در باشگاه باشید؛ هر دو با آسیب شنوایی مرتبط هستند.) و از آنجایی که سطوح بالای استرس مزمن برای شنوایی شما (یا بقیه شما) خوب نیست، هر کاری که می توانید برای حفظ آن انجام دهید. 

ps

5. غذاهای سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی خاص بخورید


 چندین ویتامین و مواد معدنی به ویژه B12، پتاسیم و منیزیم برای شنوایی خوب حیاتی هستند. کم خونی ناشی از فقر آهن با از دست دادن شنوایی مرتبط است، بنابراین سعی کنید برای پیشگیری از کم شنوایی از یک رژیم غذایی غنی از آهن استفاده کنید.

6. تاریخچه خانواده خود را بدانید


در حالی که دانستن سابقه خانوادگی شما به طور مستقیم از کم شنوایی ی جلوگیری نمی کند، به شما کمک می کند تا بدانید که آیا در معرض خطر بالا هستید یا خیر. تشخیص زودهنگام آن می تواند خطر تأثیرات منفی کم شنوایی مانند زوال شناختی، افسردگی و انزوای اجتماعی را کاهش دهد.

7. از داروهایی که باعث کاهش شنوایی می شوند آگاه باشید


صدها داروی بدون نسخه و نسخه با کم شنوایی مرتبط هستند. این داروهای اتوتوکسیک از داروهای معمولی و بدون نسخه مانند آسپرین تا داروهای شیمی درمانی و آنتی بیوتیک های وریدی را شامل می شود. در برخی موارد، ممکن است بتوانید از یک داروی جایگزین برای کاهش خطر کم شنوایی مرتبط با دارو استفاده کنید.

ps

8.از شیرجه زدن در آب خودداری کنید

شیرجه ‌زن های حرفه‌ ای که مدام در استخر شیرجه می ‌زنند باید مراقب احتمال ابتلا به کم‌ شنوایی موقت باشد. در این موارد فشار آب مشکل‌ ساز می‌شود و درد جزئی در گوش ها پدید می‌آورد.

توجه داشته باشید شیرجه ‌زدن از ارتفاع خیلی زیاد ممکن است باعث بروز مشکلات دائمی شنوایی شود . برای پیشگیری از مشکل کم‌ شنوایی موقت حتما از قالب گوش شنا استفاده کنید.

ps

9.لاله گوش کودک را نبوسید

شاید بوسیدن لاله‌ گوش فرزند برای ابراز محبت باشد ، اما همین عادت بظاهر ساده ممکن است برای حس شنوایی کودک خطرساز باشد. این کار دَمشی روی پرده‌ گوش و در پی آن تلاطمی در مایع حلزونی گوش یا گوش داخلی ایجاد می‌کند که متاسفانه گاهی به بروز مشکلات شنوایی  و حتی پاره شدن پرده گوش منجر می‌شود.

به گفته‌ برخی بیماران ، بوسیدن گوش قابل مقایسه با صدای توپی است که به گوش برخورد می‌کند. بهتر است از بوسیدن لاله گوش فرزند کوچکتان بپرهیزید. انجام شنوایی سنجی کودکان به صورت دوره ای را فراموش نکنید.

10.اجازه ندهید کسی در گوش شما فریاد بزند

هیچ‌وقت به شوخی یا از روی عصبانیت در گوش فرد دیگری فریاد نکشید . این کار بیش از این‌ که آزاردهنده باشد ، برای شنوایی خطرآفرین است. فریاد زدن در‌ گوش‌ باعث بروز ترومای صوتی می‌شود. در واقع اگر صدای ما به ‌طور متوسط ۵۰  دسی‌ بل باشد وقتی فریاد می‌کشیم به صد دسی‌ بل هم می‌رسد و گوش انسان ممکن است با ۸۰ دسی ‌بل نیز دچار کم شنوایی شود. از فریاد زدن در حفره‌ گوش دیگران خودداری کنید و به هیچ‌ کس اجازه ندهید این کار را با شما بکند.

ps

11.اجتناب از صدای بلند اصلی ترین راه پیشگیری از کم شنوایی


حتی اگر به اندازه یک المپیکی سالم باشید و در طول روز سالاد بخورید، اگر در محیط های پر سر و صدا از شنوایی خود محافظت نکنید، باز هم در خطر آسیب شنوایی هستید. صرف نظر از سن یا وضعیت شنوایی شما، همیشه ایده خوبی است که هنگام قرار گرفتن در معرض صداهای بلند از شنوایی خود محافظت کنید. به عبارت ساده تر، هیچ آسیبی برای شنوایی شما وجود ندارد.

بهترین راه پیشگیری از کم شنوایی

بهترین و اصلی ترین راه پیشگیری از کم شنوایی اجتناب از بودن در محیط پر سر و صدا و محدود کردن سطح صدای بند است.

کدام صداها بلند هستند؟

کم شنوایی. ناشی از سر و صدا می تواند منابع زیادی داشته باشد. انفجارها، مانند شلیک گلوله یا آتش بازی، می توانند باعث کاهش شنوایی فوری شوند. صداهای کمتر انفجاری مانند موتور هواپیما، کنسرت های راک، یا حتی دریل های دندانپزشکی با صدای بلند، همچنان باعث آسیب می شوند، فقط روند اثر آنها آهسته تر است. در هر صورت، آسیب تقریباً همیشه غیر قابل برگشت و تجمعی است.

یکی از منابع رایج آسیب شنوایی که ممکن است حتی متوجه نباشید هدفون و ایرپاد است، به خصوص اگر هنگام گوش دادن به موسیقی اقدامات احتیاطی درست را انجام ندهید.

بلندps

چگونه بفهمیم صدای خیلی بلند است

هر چیزی بیش از 85 دسی بل می تواند باعث کم شنوایی شود. این میزان تقریباً معادل ایستادن در ترافیک شهری یا کار با ماشین چمن زنی است. حتی بدون دستگاهی برای اندازه‌گیری صدا، معمولاً می‌توانید تشخیص دهید که صدای اطرافتان خیلی بلند است یا خیر. اگر شما یا دیگران برای شنیده شدن نیاز به فریاد زدن دارید یا حتی در فاصله دور هم نمی توانید صحبت یکدیگر را درک کنید، صدا خیلی بلند است و ممکن است به مرور زمان به شنوایی شما آسیب برساند.

چه علائمی در محیط ما را متوجه می کند که صدا بلند است؟

  • برای اینکه دیگران صدای شما را بشنوند باید فریاد بزنید.
  • شما نمی توانید صدای کسی را در 1 متر دورتر از شماست بشنوید.
  •  پس از خروج از یک مکان پر سر و صدا، یهو احساس می کنید صداهای گفتار خفه است.
  • پس از قرار گرفتن در یک مکان پر سر و صدا، احساس درد یا زنگ در گوش (وزوز گوش) می کنید.

ps

سطوح بلندی صدا

در جدول زیر سطوح بلندی صدا آورده شده است:

نوع صدا شدت
صدای تیک تیک ساعت 20dB
پچ پچ کردن آرام 30dB
صدای یخچال 40dB
بارش باران متوسط 50dB
صدای صحبت معمولی در فاصله 5/1 متری 70-60dB
نواختن پیانو با شدت معمولی 70-60dB
جاروبرقی 70dB
صدای شماره گیر تلفن 80dB
زنگ ساعت در 1 متری 80dB
صدای ترافیک هنگامی که درون ماشین نشستیم 85dB
MP3 روی ولوم یک سوم 94dB
ویلون 110-88dB
MP3 روی ولوم نیمه 100dB
MP3 روی ولوم آخر 115 dB
موتورسیکلت 80-115 dB

 

چگونه می توانید از شنوایی خود در برابر صدای بلند محافظت کنید؟

برنامه‌ریزی کنید که هر زمان که در صداهای بلند هستید ، از محافظ‌ های شنوایی مانند گوش‌بند و گوش‌گیر استفاده کنید. (علاقه مندان به اسلحه باید هر دو را بپوشند!) با این کار نه تنها خطر کم شنوایی خود را کاهش می دهید، بلکه ممکن است از وزوز گوش یا صدای زنگ در گوش نیز جلوگیری کنید. اگر در یک مکان پر سر و صدا کار می کنید حفاظت از گوش های خود را فراموش نکنید.

اگر موسیقی‌دان یا عاشق موسیقی هستید، برای محافظت از شنوایی خود، «گوش‌گیرهای موسیقی» مخصوص تهیه کنید. آنها به شما این امکان را می دهند که دامنه دینامیکی کامل موسیقی را با صدای کمتر و ایمن تر بشنوید.

5 راه برای محافظت از شنوایی
  • صدا را کم کنید.
  • از صدای بلند فاصله بگیرید.
  • از سر و صدا استراحت کنید.
  • از فعالیت ها و مکان های پر سر و صدا پرهیز کنید.
  • از محافظ شنوایی استفاده کنید.

ps

 

بهترین روش پیشگیری از کم شنوایی بر اثر صدای بلند

پیشگیری از کم شنوایی در خانه 

  • صدای تلویزیون، رادیو یا موسیقی را کم کنید.
  • اگر به موسیقی با صدای بلند گوش می دهید، برای پیشگیری از کم شنوایی، استراحت کنید.
  • از محصولات کم صداتر (ابزارهای برقی، اسباب بازی ها، وسایل نقلیه تفریحی)  استفاده کنید.
  • با تعویض قطعات فرسوده، شل یا نامتعادل دستگاه، صدای تجهیزات را کاهش دهید. تجهیزات را به خوبی روغن کاری و نگهداری کنید.
  • هنگامی که نمی توانید از صداهای بلند اجتناب کنید از وسایل حفاظت شنوایی (مانند گوش گیر ) استفاده کنید.
  • کودکان را از موسیقی بلند یا وسایل خانه دور نگه دارید.

ps

پیشگیری از کم شنوایی در خارج از خانه

  • از منابع صدای بلند – مانند بلندگوها  –  فاصله بگیرید.
  • مدت زمان قرار گرفتن در معرض صداهای بلند را محدود کنید.
  • به علائم و بروشورهای اطلاعاتی هشدار دهنده در مورد صدای بلند احتمالی و استفاده از محافظ شنوایی توجه کنید.
  • دستگاه های محافظ شنوایی را همراه خود داشته باشید. آنها را در ماشین، جیب‌ها یا مکان‌های دیگر که دسترسی آسان دارد، نگه دارید.

کارکردن با مته و دریل‌ بدون استفاده از محافظ گوش‌ ممنوع

اگر شغلتان ایجاب می‌کند مدام با دریل و مته سروکار داشته باشید ، حواستان بیشتر به مراقبت و سلامت گوشهای تان باشد. سروصدایی که این ابزارها ایجاد می‌کنند ، بالاتر از ۸۵ دسی ‌بل است که ممکن است سلامت عصب شنوایی و سلول های شنوایی را به خطر بیندازد و در‌طولانی‌مدت باعث آسیب‌ جدی شود.

متاسفانه شیوع ابتلا به کم شنوایی در افراد شاغلی که مدام در معرض این‌ گونه صداها قرار دارند ، بیشتر است. این مشکل قابل جراحی نیست و معمولا با وزوز گوش نیز همراه است. بهتر است بدانید سنگینی گوش یا کم‌ شنوایی دومین بیماری مربوط به مشاغل محسوب می‌شود.

توصیه می شود حتما درحین استفاده از وسیله ی پرسروصدا برای طولانی مدت یا حتی ساعاتی کم ، محافظ صوتی را بر روی گوش هایتان قرار دهید تا شدت صدای ورودی را کاهش دهد. همچنین میزان آسیب پذیر شدن عصب گوش تان را کم کند یا تا حد امکان به تاخیر اندازد.

ps

گوش‌دادن به موزیک با صدای بلند و مدت زمان طولانی

پیشرفت تکنولوژی به ارتقا سطح کیفیت زندگی ما کمک کرده اما یک سری مشکلات هم برای سلامت عمومی انسان ایجاد کرده است مثلا بسیاری از جوانان امروزی عادت دارند که ساعتها به موزیک از طریق هدفون/هندزفری گوش بدهند.

متاسفانه این عادت باعث شده که تعداد مراجعین جوان که استفاده ی روزمره از هدفون یا هندزفری دارند و از شنوایی خود شاکی هستند رو به افزایش رود. جالب است بدانید که شکایت آن ها اغلب سوت زدن گوش است که معروف به وزوز می باشد.

خطر اصلی موسیقی این است که لذت گوش ‌دادن به آن ، میزان انرژی دریافتی از طریق گوشها را می‌پوشاند. یعنی شما اصلا متوجه فشاری که به گوشهایتان وارد می‌شود ، نمی‌شوید. توصیه می شود که در صورت عدم ضرورت استفاده از چنین وسیله هایی را به کلی کنار بگذارید و اگر که شغل شما یا موارد دیگر ایجاب می کند که از هدفون/هندزفری استفاده کنید بهتر است شدت صدا از حدی که به شما هشدار داده می شود بالاتر نبرید

این ها موارد شایعی هستند که شکایت اکثر مراجعین به کلینیک شنوایی می باشد و طی تاریخچه گیری از افراد متوجه شدیم که چندین عوامل تهدیدکننده حس شنوایی جزو موارد ذکرشده هستند. به امید اینکه بیشتر مراقب سلامت خودمان باشیم.

ps

شنوایی سنجی دوره ای را فراموش نکنید

پیشگیری از کم شنوایی به معنای فعال بودن در رویکرد شما به سلامت شنوایی است. اگر در معاینه چشم ها یا دندان های خود تردید ندارید، وقت آن رسیده است که معاینات شنوایی سنجی منظم را به لیست معاینات خود اضافه کنید. اگر آزمایش شما نشان می‌دهد که شما در حال حاضر کم شنوایی دارید، می‌توانید برای جلوگیری از بدتر شدن آن اقدام کنید. اگر به سمعک نیاز دارید، متخصص شنوایی تان می تواند بهترین گزینه ها را برای کم شنوایی، سبک زندگی و بودجه شما در میان بگذارد.

به سطوح سر و صدا در محل کار و بازی توجه کنید. اگر بتوانید اقدامات معقولی برای محافظت از گوش های خود در برابر سر و صدا بردارید، نیازی به دست کشیدن از سرگرمی های مورد علاقه خود ندارید.

 

کلینیک شنوایی آوای امید

درصورت مراجعه و تعیین وقت برای خرید سمعک با شماره 09194707047 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *