کشیدن گوش کودک به چه دلیل است ؟چرا بعضی از کودکان مدام گوش های خود را می کشند؟ با نزدیک شدن به فصول سرد سال و آغاز مدارس شیوع سرماخوردگی زیاد می شود. جالب است بدانید که اغلب با والدینی مواجه می شویم که به کلینیک شنوایی و سمعک آوای امید مراجعه کرده اند و از این موضوع شکایت دارند که کودک ما چند روزی است که گوش خود را می کشد یا بیشتر اوقات دستش روی گوشش است.
کشیدن گوش در کودکان به چه دلیل است؟
کشیدن گوش کودک ممکن است یک علامت یا نشانهای از وجود مشکلی در گوش یا اطراف گوش باشد. اما برای تشخیص دقیق و تفسیر صحیح این علامت، نیاز به ارزیابی توسط یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص شنوایی دارید.
به طور کلی، کشیدن گوش کودک ممکن است به موارد زیر مرتبط باشد:
عفونت گوش: شایعترین علت کشیدن گوش کودک وجود عفونت در گوش کودک است که میتواند باعث درد و تغییر در حس شنوایی شود و کودک ممکن است به طور ناخواسته گوش خود را بکشد تا به درد و ناراحتی رسیده کاهش دهد.
وجود جرم در مجرای گوش: یکی دیگر از علت های کشیدن گوش کودک وجود جرم در گوش کودک یا سدی در مجرای گوش میتواند احساس ناراحتی و عدم راحتی را به وجود آورد و بر این اساس، کودک ممکن است گوش خود را بکشد تا این احساس را کاهش دهد.
وجود جسم خارجی در گوش: اگر جسم خارجی مانند مهره، شیء یا حشره وارد گوش شود، ممکن است به طور ناخواسته گوش خود را بکشد تا سعی در خارج کردن آن داشته باشد.
در هر صورت، تشخیص دقیق و تفسیر صحیح این علامت نیاز به انجام شنوایی سنجی نوزادان به طور کامل توسط یک متخصص شنوایی سنجی را دارد. لذا، در صورتی که کودک شما گوش خود را مکرراً کشیده یا نشانههای دیگری از ناراحتی و مشکل شنوایی نشان دهد، توصیه میشود به مرکز شنوایی آوای امید مراجعه کنید تا مورد بررسی قرار گیرد.
عفونت گوش شایعترین دلیل کشیدن گوش کودک
همانطور که در مطالب قبل بسیار گفته شده، گوش خود دارای 3 بخش است که دراین جا متناسب با موضوع این مقاله بیشتر به گوش میانی می پردازیم.
بین گوش میانی و حلق یک ارتباطی از طریق لوله ای بنام شیپوراستاش برقرار می شود. شیپور استاش یک لوله ی 2-3 سانتی متری است که از یک سری عضلات تشکیل شده، این عضلات در کودکان مخصوصا آنهایی که آلرژی-لوزه سوم دارند بخوبی عمل نمی کند و این بدعملکردی باعث ایجاد یک حس کیپی در گوش می شود.
در کودکان، ورود عامل بیماری زا باعث ایجاد التهابی در ناحیه گوش و حلق شان می شود. همزمان باعث تنگ شدن دهانه ی پایینی لوله استاش می شود که عمل هواگیری گوش میانی بخوبی صورت نمی گیرد و فشار گوش میانی منفی می شود انگار که داخل گوش کیپ شده است و صداها خفه و بم نسبت به قبل شنیده می شوند.
وقتی که فشار گوش میانی به مرور بیشترمی شود(درحالت عادی بایستی باشد که با پیشرفت سرماخوردگی منفی تر می شود)، اعصاب گوش میانی به مغز پیام برده و آن موقع است که کودک لاله ی گوش خود را می کشد یا مدام دستش را روی گوشش می گذارد و یک حالت بی قراری دارد.
زمانی که دهانه ی شیپور استاش کاملا بسته شود دیگر هیچ هوایی از حلق و گوش ردوبدل نمی شود و گوش شروع به ترشحات چرکی می کند و درنهایت پشت پرده ی گوش پرازعفونت و مایع می شود. در این مرحله ممکن است کودک تان تب کند و کم شنوایی موقت رخ دهد طوری که متوجه صداهای آهسته اطرافش نشود.
دقت کنید که در یک گوش سالم پشت پرده ی صماخ و درفضای گوش میانی هیچ گونه مایعی نبایستی وجود داشته باشد و آن فضا باید از هوا پرشده باشد. درصورتی که حتی عفونت بسیار کم شروع به ترشح کند دیگر آن گوش یک گوش سالم نیست و بایستی هرچه سریعتر جهت جلوگیری از پیشرفت عفونت به دکتر مراجعه کرد.
پزشکان معمولا داروهای آنتی بیوتیک(به اصطلاح چرک خشک کن)-ضدالتهاب-ضد احتقان تجویز می کنند.
والدین گرامی مدنظر داشته باشید که اگر کودک شما لوزه ی سوم داشته باشد این شرایط، باهردفعه ای که کودک شما سرما بخورد تکرار می شود و رفت و برگشت عفونت می تواند برای گوش و شنوایی فرزنداتان بسیار مخرب باشد چرا که تکرار زیاد می تواند به عصب شنوایی آسیب بزند و باعث شود که کم شنوایی موقت کودک خود تبدیل به کم شنوایی دائمی شود.
بهتر است که عامل را حذف کنید و این عامل چیزی جزء بزرگ بودن لوزه فرزندتان نیست.
نکاتی که برای بهبود عفونت گوش در کودکان باید رعایت کرد
- کودک نباید به استخر برود.
- کودک نباید در معرض مستقیم باد کولر قرار بگیرد.
- بهتر است سر و گردن طفل خود گرم نگه داشته شود.
- کودک باید منظم و سر وقت داروهای خود را مصرف کند.
بجز کشیدن گوش کودک چه علائم دیگری میتواند نشان دهنده وجود مشکل در گوش کودک باشد؟
وجود مشکل در گوش کودک ممکن است با علائم و نشانههای مختلفی همراه باشد. در زیر برخی از علائمی که میتوانند نشان دهنده وجود مشکل در گوش کودک باشند آورده شده است:
- بلند صحبت کردن و جیغ کشیدن کودک: اگر کودک شما در هنگام صحبت کردن صدای خود را بالا میبرد، این ممکن است به مشکلات شنوایی اشاره کند.
- عدم واکنش به صداها: اگر کودک برخی از صداها را شنیده میکند و به آنها واکنش نشان نمیدهد، این میتواند نشانهای از مشکل در شنوایی باشد.
- تأخیر در رشد گفتاری: اگر کودک شما در مقایسه با سن مشابه دیگر کودکان تأخیر در رشد گفتاری دارد و کلمات و جملات را به طور صحیح تلفظ نمیکند، احتمالاً نیاز به ارزیابی شنوایی دارد.
- عدم تعادل: مشکلات شنوایی میتواند با تعادل کودک تداخل داشته باشد. اگر کودک به طور مداوم تعادل خود را از دست میدهد و به سختی حفظ تعادل می کند، این نشانهای از مشکل در گوش و شنوایی میباشد.
- سختی در یادگیری و تمرکز: مشکلات شنوایی میتواند توانایی کودک در یادگیری، تمرکز و توجه را تحت تأثیر قرار دهد. اگر کودک به طور مداوم دچار سختی در یادگیری و تمرکز است، باید این موضوع مورد بررسی قرار گیرد.
لازم به ذکر است که این علائم ممکن است ناشی از عوامل دیگر نیز باشند و برای تشخیص دقیق و تعیین تشخیص نیاز به ارزیابی توسط یک پزشک متخصص دارید. در صورت مشاهده هرگونه علامت نگرانکننده، توصیه میشود به پزشک مراجعه کنید.
چه روشهایی برای ارزیابی شنوایی کودک وجود دارد؟
برای ارزیابی شنوایی کودک، روشهای مختلفی وجود دارد. در زیر، برخی از روشهای معمول برای ارزیابی شنوایی کودکان آمده است:
- آزمون شنوایی سنجی نوزادان (OAE): این آزمون با استفاده از یک سوند کوچک و حسگرهایی که در گوش کودک قرار میگیرند، به بررسی واکنش ناشی از پاسخهای شنوایی در گوش کودک میپردازد. این آزمون بی درد و غیرتهاجمی است و به طور کلی برای ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان کوچک تا دو سالگی استفاده میشود.
- آزمون شنوایی سنجی متفاوت (ABR): این آزمون با استفاده از الکترودها و سیگنالهای الکتریکی، واکنشهای شنوایی از طریق مسیر شنوایی به مغز را ثبت میکند. این آزمون بی درد و بی تماس است و به طور معمول برای ارزیابی شنوایی نوزادان و کودکان کوچک تا دو سالگی استفاده میشود.
- آزمون شنوایی سنجی بازتاب صوتی (ASSR): این آزمون نیز با استفاده از الکترودها و سیگنالهای الکتریکی، واکنشهای شنوایی از طریق مسیر شنوایی به مغز را ثبت میکند، اما با فرکانسهای متفاوت و در دامنه بالاتری از صداها. این آزمون برای ارزیابی شنوایی در کودکان بزرگتر از دو سال استفاده میشود.
- آزمون شنوایی سنجی گفتاری (SRT): در این آزمون، کودک با شنیدن و تشخیص کلمات یا جملاتی با حجم و شدت صوت متفاوت، قادر به تعیین میزان شنوایی خود است. این آزمون برای کودکان بزرگتر استفاده میشود.
توصیه میشود که برای شنوایی سنجی کودک خود، به یک متخصص شنوایی (audiologist) مراجعه کنید. آنها بهترین روش ارزیابی برای شنوایی کودک شما را مشخص خواهند کرد و آزمونهای لازم را انجام خواهند داد.برای خرید سمعک و وسایل کمک شنوایی نیز می توانید به مرکز آوای امید مراجعه کنید
جهت مراجعه و تعیین نوبت با شماره تلفن 09194707047 تماس بگیرید.