کم شنوایی, همه چیز در مورد گوش و شنوایی

گرفتگی گوش – کم شنوایی ناگهانی و خطر سکته گوشی

گرفتگی گوش

گرفتگی گوش و یا کیپ شدن گوش به دلایل مختلفی می تواند رخ دهد و می تواند به صورت تدریجی و یا ناگهانی باشد. در اکثر موارد چون این مشکل با درد و علایم دیگر همراه نیست فرد آن را نادیده می گیرد و به سادگی از آن رد می شود به امید اینکه کم کم بهبود می یابد  ولی باید توجه کرد که برای این بیماری علل مختلفی وجود دارد.

گرفتگی گوش گاهی بسیار ساده حل می شود و یا در مواردی به درمان های پزشکی نیازمند دارد.گاهی تعلل در درمان گرفتگی گوش می تواند آن را به کم شنوایی دایمی تبدیل کند. کم شنوایی و احساس کیپی گاهی جزو موارد اورژانس محسوب می شود که باید سریعتر درمان شود
این مشکل  به صورت های مختلفی ممکن است حس شود بعضی از افراد احساس می کنند که یک جسم خارجی مانند پنبه گوششان را کیپ کرده است و برخی احساس های دیگر دارند .

گوش PS 6

کم شنوایی ناگهانی

علایم گرفتگی گوش :

گاهی این مشکل بدون سایر علایم رخ می دهد ولی علایم زیر نیز در هنگام  کیپی گوش ممکن است مشاهده شوند:

  • درد در گوش
  • خروج ترشح از گوش
  • احساس فشار در گوش
  • شنیدن صدا در گوش

 علت گرفتگی گوش

دلایل مختلفی برای  ایجاد حس کیپی و کم شنوایی وجود دارد که به علت تفاوت های عمده ای که بین دو گروه کودکان و بزرگسالان وجود دارد ما آن را در قالب دو گروه عمده  گرفتگی گوش در کودکان و گرفتگی گوش در بزرگسالان توضیح می دهیم.

گرفتگی گوش در کودکان

گرفتگی گوش در کودکان عمدتا به دلیل وجود عفونت گوش میانی رخ می دهد که تا سن 7 سالگی بسیار شایع است. 75 درصد کودکان تا سن 3 سالگی حداقل یک بار عفونت گوش را تجربه می کنند. عفونت در کودکان در گوش میانی رخ می دهد و با ایجاد کندی حرکت در پرده گوش و استخوانچه ها باعث ایجاد حس کم شنوایی می شود. بعضی از کودکان می تواننداین احساس خود را بیان کنند ولی در صورتی که کودک نتواند بیان کند والدین باید از روی یکسری از علایم متوجه وجود مشکل در کودک شوند . این علایم شامل:

  • کودک انگار به گفته ها بی توجه است
  • دایم می پرسد چی؟
  • صدای تلویزیون را بلند می کند
  • کودک بی قرار است
  • مدام با گوش های خود ور می رود

گرفتگی گوش کودکان

البته نیاز نیست همه علایم با هم در یک کودک وجود داشته باشد بلکه هر یک از علایم به تنهایی می تواند نشان دهنده وجود مشکل باشد.

به غیر از موارد گفته شده در صورتی که کودک عفونت گوش داشته باشد علایم بالینی دیگری نیز دارد مانند

  • تب
  • درد
  • بی قراری در شب و گریه

درمان عفونت گوش کودکان

درمان سریع عفونت گوش در کودکان بسیار مهم و ضروری است. در صورتی که عفونت گوش درمان نشود می تواند ایجاد کم شنوایی دایمی کند. درمان عفونت گوش معمولا شامل یک دوره درمان با آنتی بیوتیک است. اگر برای عفونت گوش آنتی بیوتیک تجویز شده است مصرف آنها را فقط به این دلیل که حس می کنید بهتر شده اید، متوقف نکنید.

مصرف دارو را تا اتمام آن ادامه دهید تا مطمئن شوید عفونت را به طور کامل از بین برده اید. اگر عفونت در فضای گوش میانی باقی بماند نه تنها باعث ایجاد کم شنوایی می شود بلکه با گسترش به اطراف و حتی پرده های مغزی می تواند ایجاد مشکلات بسیار زیاد از جمله آنسفالیت و مننژیت کند. عفونت باقی مانده در گوش از طریق خوردگی استخوانچه ها و پارگی پرده تمپان می تواند ایجاد کم شنوایی های شدید و مشکلات بسیار جدی کند.

علت گرفتگی گوش

گرفتگی گوش در بزرگسالان

قبل از توضیح دادن علت های گرفتگی گوش می بایست با جدی ترین نوع کیپی گوش که به آن کم شنوایی ناگهانی آشنا شویم و در ادامه به توضیح دلایل سایر انواع گرفتگی گوش می پردازیم:

گرفتگی گوش ناگهانی:

احساس کم شنوایی به صورت ناگهانی یک علامت بسیار مهم و جزو موارد درمانی اورژانس می باشد . کیپی گوش ناگهانی در عرض چند روز یا حتی چند ساعت ممکن است رخ دهد.  در این نوع کم شنوایی فرد اظهار می کند که بعد از بیدار شدن از خواب و یا بعد از یک استرس شدید ناگهان متوجه شدم که یکی از گوش هایم کیپ شده است . گاهی قبل از  احساس کیپ شدن یک سوت ممکن است در گوش شنیده شود این صدای سوت ممکن است حتی یکی دو روز قبل از گرفتگی گوش شنیده شود.

کم شنوایی ناگهانی می تواند به صورت کم شنوایی انتقالی و یا حسی عصبی رخ دهد . همانطور که گفتیم انواع گرفتگی های ناگهانی گوش جزو موارد مهم و اورژانس محسوب می شود.
این نوع کم شنوایی معمولا به صورت یک گوشی است یعنی گرفتگی تنها در یک گوش رخ می دهد ولی موارد دو گوشی نیز گزارش شده است. قبل از این نوع کم شنوایی معمولا سابقه استرس هاس شدید و یا عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرما خوردگی گزارش شده است.

گوش ps

گرفتگی گوش ناگهانی

 

در صورتی که کم شنوایی 30 دسی بل یا بیشتر در سه فرکانس متوالی در عرض 72 ساعت یا کمتر رخ دهد کم شنوایی ناگهانی نامیده می شود .
گرفتگی گوش می تواند ناشی از کم شنوایی ملایم تا شدید و عمیق باشد .
گرفتگی گوش بعد از استرس نوعی از کم شنوایی ناگهانی است که باید به سرعت مورد درمان قرار گیرد. اگر بعد از یک روز پر از استرس دچار کم شنوایی و یا احساس کیپی ناگهانی در یک گوش شدید به سرعت به مراکز شنوایی سنجی برای بررسی احتمال رخداد کم شنوایی ناگهانی مراجعه کنید.

 

 

گرفتگی گوش

علت کم شنوایی ناگهانی

  • عفونت ویروسی
  • انسداد عروق گوش
  • اختلال ایمنی

تشخیص علت کم شنوایی ناگهانی

تشخیص این نوع کم شنوایی در کمترین زمان ممکن بسیار مهم است زیرا در صورتیکه اشتباه تشخیص داده شود و فرصت طلایی درمان که تنها 72 ساعت است از دست برود ، این نوع کم شنوایی به نوع دایمی تبدیل می شود و تا همیشه باقی می ماند.

با توجه به اهمیت تشخیص صحیح این بیماری با سرعت بالا در صورتیکه علایم گفته شده را داشتید بلافاصله به پزشک و یا مراکز شنوایی شناسی مراجعه کنید.

تنها راه تشخیص کم شنوایی ناگهانی انجام تست شنوایی سنجی در مراکز شنوایی سنجی است . با مشاهده پرده گوش در مطب پزشک این نوع کم شنوایی تشخیص داده نمی شود و زمان درمان از بین می رود.بنابراین بهتر است مستقیما به مراکز شنوایی مراجعه کنید.

 

گرفتگی گوش ناگهانی

سایر عوامل گرفتگی گوش

تجمع جرم گوش:

جرم گوش که در اصطلاح سرومن نامیده می شود به طور طبیعی در همه گوش ها وجود دارد و از ورود غبار و آلودگی به گوش جلوگیری می کند و مانند مرطوب کننده گوش عمل می کند. اما این جرم گوش می تواند تجمع پیدا کند و سفت شود ویک حس گرفتگی در گوش ایجاد کند. اگر جرم گوش به طور غیر طبیعی افزایش یابد می تواند علائمی را ایجاد کند

  • احساس فشار و پری در گوش
  • درد در گوش
  • سوت کشیدن گوش
  • احساس تیر کشیدن و گرفتگی بیشتر گوش بعد از حمام کردن
  • گاهی حتی سرگیجه

راه درمان این نوع کم شنوایی شستشو و یا ساکشن گوش به منظور خارج کردن جرم های تجمع یافته در گوش است.

کم شنوایی ناشی از صدای بلند

وقتی فرد در معرض صدای بلند آسیب رسان باشد ابتدا به فرکانسهای بالای شنوایی آسیب وارد می شود که این مسئله باعث می شود فرد صدای دیگران را بم و بشنود . این بم شنیده شدن صدای دیگران در بعضی از افراد احساس گرفتگی گوش ایجاد می کند.

آسیب صوتی هم می تواند در افرادی که هرروز در محیط کار با صدای بالا کار می کنند ایجاد شود و هم تنها یکبار قرار گرفتن در معرض صدای بلند مانند انفجار، ترقه و یا حتی دریل کردن نیز می تواند ایجاد کم شنوایی ناشی از صدای بلند شود.
پیرگوشی:
پیر گوشی پس از فشار خون بالا و آرتریت شایعترین بیماری مزمن دوره سالمندی است . در افراد بالا تر از 60 سال بیش از نصفی ار افراد به درجاتی به کم شنوایی مبتلا هستند .در پیرگوشی نیز به این دلیل که ابتدا در فرکانسهای بالا رخ می دهد فرد به دلیل اینکه قسمت بم صداهای دیگران را می شنود احساس گرفتگی گوش می کند.پیر گوشی ممکن است از نوع حسی و یا عصبی باشد.
عفونت گوش:
عفونت گوش که به آن اوتیت مدیا نیز گفته می شود از نوع  ویروسی یا باکتریایی  است و زمانی رخ می دهد که مایع تجمع یافته در گوش میانی نتواند از طریق شیپور استاش تخلیه شود . بعضی از عفونت های گوش ملایم هستند و خود به خود از بین می روند ولی در بسیاری از موارد برای برطرف شدن مایع به درمان دارویی نیاز است. عفونت گوش در کودکان شیوع بیشتری دارد ولی در بزرگسالان معمولا اوتیت مزمن وجود دارد
عفونت سینوس (سینوزیت ):
سینوزیت زمانی رخ می دهد که فضاهای اطراف مسیرهای بینی ملتهب شده و یا ورم کند.ترشح پیدا کردن سینوس ها به دلیل عفونت می تواند باعث تحریک مخاط وگوش و ایجاد گرفتگی گوش شود.سایر علایم ابتلا به سینوزیت شامل سردرد ، عطسه، تنفس نادرست تب و خستگی است.
سرماخوردگی:
سرماخوردگی هم می تواند با مسدود کردن شیپور استاش باعث ایجاد احساس گرفتگی در گوش ها شود.
ارتفاع:
گاهی با تغییر ارتفاع شخص به دلیل اینکه تعادل فشار هوا در دو طرف پرده گوش به درستی انجام نمیگیرد می تواند ایجاد گرفتگی گوش کند. همه افراد گرفتگی گوش از این مدل را حداقل یک بار تجربه کرده اند . در مسافرت ها با گذر از مناطق کوهستانی این اتفاق بسیار شایع است . برخی از افراد در هواپیما و آسانسور نیز این نوع گرفتگی را تجربه می کنند.
پارگی پرده گوش:
پاره شدن پرده گوش نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد گرفتگی گوش است. در صورتیکه بعد از ضربه خوردن به گوش احساس گرفتگی و یا سنگینی گوش کردید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید.

گرفتگی ناگهانی گوش

دلایلی که در گوش خارجی ایجاد کم شنوایی انتقالی ناگهانی می کند:

  • جسم خارجی
  • جرم
  • اوتیت گوش خارجی
  • ضربه

دلایلی که در گوش میانی ایجاد کم شنوایی انتقالی می کند:

  • عفونت گوش میانی
  • هموتمپان
  • دررفتگی زنجیره استخوانچه ای
  • ضربه به گوش
  • پارگی پرده گوش
  • کلستاتوما

دلایلی که در گوش داخلی ایجاد کم شنوایی حسی – عصبی می کند:

  • دلایل ناشناخته
  • عفونت: ویروسی ، باکتریایی
  • تومورها ( وستیبولار شوانوما ،لوکمیا، میلوما)
  • دلایلی عروقی
  • فیسچول پریلنف
  • ضربه ناشی از فشار هوا
  • دلایل نورولوژیک ( MS ، میگرن ، موارد ناگهانی مغزی عروقی )
  • دیابت

درمان گرفتگی گوش

وقتی برای اولین بار احساس گرفتگی گوش دارید ،اولین و مهترین قدم اینست که وقت را تلف نکنید و به سرعت به یک مرکز شنوایی سنجی و یا متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.از آنجا که گرفتگی گوش ناگهانی می تواند نشان دهنده یک مشکل اساسی باشد و در صورت درمان در عرض 48 ساعت می تواند به یک مشکل دایمی تبدیل شود صبر کردن را کنار بگذارید و سریعتر به مرکز درمانی مراجعه کنید.

در مراکز شنوایی ابتدا ارزیابی های دقیق بری شناسایی  علت گرفتگی گوش انجام می شود.  اینکه علت دقیقا مشخص شود روند درمان را به طور کلی تحت تاثیر قرار می دهد گاهی شخص همزمان هم جرم گوش دارد و هم کم شنوایی ناگهانی ولی پزشک در معاینه بالینی تنها جرم گوش را می بیند و روند درمان جرم گوش را آغاز می کند و این باعث می شود که فرصت برای درمان کم شنوایی ناگهانی که تنها 48 ساعت فرصت برای درمان دارد از بین می رود و بنابراین کم شنوایی  ناگهانی دایمی می شود برای جلوگیری از رخداد این اتفاق ارزیابی های دقیق شنوایی کاملا کمک کننده است و می تواند این موارد را از هم افتراق داده و درمان مناسب آغاز شود.

کیپ شدن گوش

درمان گرفتگی گوش با سیر و شمع گوش

در صورتیکه به گرفتگی گوش مبتلا شده اید از انجام درمان های خانگی اجتناب کنید.

درمان های غیر علمی مانند باد انداختن پشت گوش ، بخور گرفتن، استفاده از شمع گوش ، قرار دادن سیر و پیاز در گوش و ریختن انواع روغن ها و حتی قطره های استاندارد بدون تجویز پزشک خودداری کنید. اگر این موراد اثر درمانی داشت حتما در مراکز شنوایی توصیه و انجام می شد.بارها دیده شده که چکاندن روغن بادام و موارد اینچنینی باعث ایجاد عفونت هایی علاوه بر مشکل اصلی شده است که درمان گرفتگی گوش را با مشکلات جدی مواجه کرده است.

 حتی از خوردن آنتی بیوتیک هایی که قبلا برای درمان بیماری قبلی گوش شما تجویز شده اند خودداری کنید چون این درمان ها فقط فرصت کافی ایجاد می کنند تا مشکل قابل حل به یک مشکل دایمی تبدیل شود.

22 نظر در “گرفتگی گوش – کم شنوایی ناگهانی و خطر سکته گوشی

  1. Samiar گفت:

    بسیار ممنون از مطالب عالی و کامل سایتتون
    دقیقا همین طوره کسی که گرفتی گوش داره باید حتما قبل از هر اقدامی شنوایی سنجی انجام بده تا دلیلش معلوم شده

  2. قاسمی گفت:

    خانم دکتر بسیار مطالب عالی و کاربردی گذاشتید ممنونم

    1. امیر گفت:

      سلام من مدتیه که تو روز حداقل دو سه بار دچار قپ شدن گوش و درد کم میشم و هندزفری رو باصدای بلند گوش میدادم مدتی کم البته گوش میدادم واسه۲دیقه مشکل چیه ممنون

      1. دکتر شهیدی پور گفت:

        با سلام
        با توجه به مواردی که می فرمایید حتما تست شنوایی انجام بدید

  3. امیر گفت:

    واقعا دستتون درد نکنه …بعد از مراجعات مکرر به مراکز درمانی مختلف …در نهایت با مراجعه به کلینیک شما و تشخیص صحیح.. روند ادامه درمان مادرم بخوبی در حال سپری شدن است…

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      بسیار عالی. در خدمت هستیم

  4. داوود کاظمی گفت:

    مطالب سایت بسیار مفید و کارامد بود
    همین مشکل گرفتگی گوش برای پدربزرگم پیش اومده بود برای درمان به مطب شما مراجعه کردیم
    ممنون از درمان به موقع شما

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      خداروشکر. در خدمت هستیم

  5. علی رضایی گفت:

    سلام
    من هم پس از کرونا دچار گرفتگی گوش شدم و پس از مراجعه به مرکز شما تشخیص سکته گوش داده شد و با تشخیص به موقع ،درمان را شروع کردم و الان خداروشکر بهترم

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      سکته گوشی از مواردی است که باید در کوتاه ترین زمان ممکن تشخیص داده شده و درمان مناسب انجامشود

  6. علی گفت:

    با سلام
    من 22 سالمه. گوشم گرفتگی داشت دکتر گفت جرم داره ،برام ساکشن انجام داد ولی بعد از اون باز هم گرفتگی داره، دوباره رفتم دکتر گفتن ترشح و عفونت داره.کپسول آزیترومایسین و قطره سیپروفلوکساسین استفاده می کنم ولی هنوز گرفتگی گوشم تغییری نکرده.علتش چی هست؟ خطرناکه؟باید چی کار کنم؟ داروها رو ادامه بدم یا اقدام دیگه ای باید انجام بدم؟با تشکر

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      سلام دوست عزیز
      شما حتما باید یک تست کامل شنوایی انجام بدید تا مشخص شود علت گرفتگی گوش شما از چیست . اگر با انجام تست مشخص شده که مشکل عفونت گوش است (که در مورد شما به نظر این تشخیص را داده اند ) مصرف آنتی بیوتیک ها را ادامه دهید . در صورتیکه پس از انجام شنوایی سنجی مشخص شود کم شنوایی حسی -عصبی است شرایط فرق دارد.

  7. علی گفت:

    سلام خسته نباشید من ویروس گرفتم و امروز از خواب ک بیدار شدم دیدم گوشم کپ شده باید چیکار کنم خارج شهرم و سارسی ب دکتر ندارم

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      با سلام
      حتما برای انجام تست های شنوایی مراجعه کنید و اگر امکان انجام تست شنوایی را ندارید به پزشک ترجیحا گوش حلق بینی مراجعه کنید

  8. ریحانه گفت:

    سلام وقت بخیر
    من بی هیچ دلیل خاصی به طور ناگهانی گوشم کیپ شد، درمان خانگی غیر از آدامس جویدن و خمیازه نداره؟

  9. دکتر شهیدی پور گفت:

    با سلام ابتدا باید تست شنوایی برای شما انجام شود . گرفتگی گوش دلایل جدی تری نیز دارد که باید زودتر بررسی شود. ما توصیه به درمان های خانگی بدون بررسی های دقیق نداریم.

  10. حسین یوسف آبادی گفت:

    سلام آقای دکتر ممنون بابات پاسخ دادن به سوالات
    بنده ۲۲سال دارم از سن ۱۷سالگی دچار میدی گوش شدم
    متخصصین زیاد گوش حلق بینی مراجعه کردم
    واست شنوایی هم دادام که خدا رو شکر سالم بود
    وقتی که دهن رو بالا پاین میکنم داخل گوش هام صدا تق
    تق می‌کنه

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      با سلام اگر نتایج تست های شنواییتان نرمال بوده است به متخصص فک و صورت مراجعه کنید.

  11. مرضیه گفت:

    سلام.وقت بخیر دکتر من از آذرماه ۱۴۰۲ یه ویروس مثل سرماخوردگی گرفتم و بعدش گوش چپم کیپ شد پشت سره چپم و دست چم بی حس شد تا مدتها یعنی هرچیزی بود گوش دست و سرم در قسمت چپ رو درگیر میکرد ۱ماه انواع و اقسام آزمایشها ام آر آی از مغز گردن چکاپ کامل گوش هرچیزی که فکر کنید انجام دادم آخرش تو ام آر آی بهم گفت دکتر باید بری فیزیو تراپی یکمی مهره های گردنت فاصله افتاده ممکنه علتش این باشه که گوشت کیپ میشه دست و پشت سرت بی حس میشه واقعا اگه یک سمت گردن آدم مهره هاش فاصله بگیره توی بی حسی گوش و دیت تاثیر داره؟

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      با سلام دوست عزیز
      احساس سرگیجه هم همزمان با کیپی گوش دارید؟ و اینکه آیا تست شنوایی انجام داده اید یا خیر؟

  12. Msi گفت:

    سلام وقتتون بخیر. من دیروز و چند روز قبل از اون استرس خیلی شدیدی رو تجربه کردم و هم پریروز و هم امروز یکم دچار گرفتگی گوش چپ شدم. البته تمام مدت اینجوری نیستم. حسی هست میاد و میره. آیا در این صورت هم ممکنه دچار کری ناگهانی شده باشم؟

    1. دکتر شهیدی پور گفت:

      سلام دوست عزیز هرچه زودتر به یک مرکز شنوایی برای انجام تست شنوایی مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *