آب آمدن از گوش یا Otorrhea به خروج مایع از گوش گفته می شود. گاهی اوقات، افراد از اتوره به عنوان “آبریزش گوش” یا “ترشح گوش” یاد می کنند. در این مقاله به توضیح تمام دلایل آب آمدن از گوش می پردازیم
علت آب آمدن از گوش
در بیشتر موارد، آب امدن از گوش نتیجه پارگی پرده گوش در اثر عفونت گوش است. هنگامی که سوراخی در پرده گوش ایجاد شود، مایع موجود در گوش میانی فرد که در اثر عفونت ایجاد شده است به کانال گوش تخلیه می شود. این را بدانیم که گوش میانی خود به خود مایع ندارد و در صورتیکه بر اثر بیماری های ویروسی یا باکتریایی در آن مایع ایجاد شود خطرناک است و باید بلافاصله درمان شود .
بجز عفونت گوش میانی سایر بیماریها نیز میتوانند باعث ترشح یا آب امدن از گوش شوند، از جمله عفونت گوش خارجی که به گوش شناگر معروف است، وجود جسم خارجی کهه در گوش گیر کرده است و یا کمتر به احتمال کمتر خارج شدن مایع از گوش بر اثر ضربه به سر.
آیا ترشح خارج شده از گوش همان عفونت است؟
اگرچه شایع ترین دلیل اتوره عفونت است، اما داشتن اتوره و یا خارج شدن آب از گوش لزوماً به معنای ابتلا به عفونت نیست.
در بیشتر موارد، اتوره علامتی از عفونت گوش میانی (اوتیت میانی) یا عفونت/التهاب گوش خارجی (اوتیت خارجی) است. اما در صورتی که جسم ناشناخته ای در گوش خود گیر کرده باشد، اتوره نیز ممکن است رخ دهد. به طور معمول، این بیماری می تواند به دنبال یک آسیب جدی به سر ایجاد شود.
علت آمدن آب زرد از گوش
آب آمدن از کوش یا اوتوره در کودکان شایع است، اما بزرگسالان را نیز درگیر می کند. در کودکان، این بیماری معمولاً با عفونت گوش همراه است. در بزرگسالات اغلب ضربه باعث آب اوردن گوش می شود.
اوتوره همچنین نشان دهنده عفونت گوش میانی پس از قرار دادن لوله VT در گوش است و در 17 درصد موارد رخ می دهد. اگر کودک شما لوله های گوش دارد، ممکن است به شما توصیه شود که از قطره های آنتی بیوتیک برای جلوگیری از آب امدن از گوش استفاده کنید. اگر پس از یک دوره قطره آنتی بیوتیک، ترشح گوش متوقف نشد، پزشک معمولاً از او می خواهد که برای بررسی بیشتر مراجعه کند.
کودکان یا بزرگسالانی که به دلیل اوتیت خارجی یا گوش شناگر به اوتوره مبتلا هستند، میتوانند با استفاده از گوشگیرهای تخصصی در هنگام حضور در آب، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند. یا می توانید یک توپ پنبه ای را با ژل نفتی بپوشانید و آن را در مجرای گوش خود قرار دهید.
انواع ترشح از گوش
پنج نوع اتوره وجود دارد:
- عفونی (حاوی عفونت).
- سروز (حاوی سرم، مایع غنی از پروتئین در خون شما).
- خونی (حاوی خون).
- موکوئید (حاوی مخاط).
- شفاف (رقیق و آبکی).
میزان شیوع اتوره چقدر است
اتوره بسیار شایع است. با چندین بیماری بی ضرر (خوش خیم) و جدی همراه است. در بیشتر موارد، این وضعیتی است که به دلیل عفونت گوش ایجاد می شود.
علائم ترشح از گوش چیست؟
علامت اصلی اتوره تخلیه مایع از گوش شما است. این ترشحات ممکن است بی بو باشد یا بوی بدی بدهد. قوام آن می تواند کم یا زیاد باشد و به رنگ شفاف، زرد یا سبز باشد.
سایر علائم رایج اتوره عبارتند از:
- گوش درد
- خارش
- صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
برخی از افراد علائم جدی تری دارند، از جمله:
- تب
- قرمزی (اریتم) پوست اطراف گوش
- کم شنوایی
- اختلال عملکرد اعصاب جمجمه، مانند مشکل در بلع، صحبت کردن یا بینایی
- سرگیجه
این افراد ممکن است سابقه ضربه اخیر به سر را نیز داشته باشند.
افرادی که دیابت دارند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند در معرض خطر بیشتری برای عوارض هستند. در صورت بروز هر یک از علائم ذکر شده در بالا، حتماً فوراً با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید.
دلایل ترشح از گوش
علل شایع اتوره عبارتند از:
- پارگی پرده گوش
- عفونت گوش میانی (حاد و مزمن)
- عفونتهای گوش خارجی، مانند عفونتهای قارچی گوش شناگر یا قارچی مجرای گوش
- شی خارجی در گوش
علل کمتر شایع اتوره عبارتند از:
- رشد غیر طبیعی پوست در پشت پرده گوش (کلستئاتوم)
- شکستگی در قاعده جمجمه
- سرطان مجرای گوش
- اوتیت خارجی بدخیم (عفونت شدید مجرای شنوایی خارجی و قاعده جمجمه)
آیا ترشحات گوش مسری هستند؟
اتوره به خودی خود مسری نیست و به طور کلی عفونت گوش مسری نیست. اما اگر در نتیجه عفونت گوش دچار سرماخوردگی شده باشید، ممکن است از طریق سرفه یا عطسه به افراد دیگر سرایت کند.
تشخیص علت آب آمدن از گوش
چگونه اتوره تشخیص داده می شود؟ برای شناسایی اینکه آیا شما اتوره دارید یا خیر باید به پزشک گوش و حلق و بینی و یا شنوایی شناس مراجعه کنید این افراد با یک معاینه فیزیکی و گاهی انجام شنوایی سنجی وجود این بیماری را شناسایی می کنند.
- علائم حیاتی خود را بررسی کنید تا ببینید آیا تب دارید یا خیر
- بازرسی کانال گوش برای بررسی ترشحات، عفونت یا پارگی پرده گوش
- احساس تورم یا سایر ناهنجاری ها در اطراف گوش، فک و گردن
- بررسی پوست اطراف گوش از نظر قرمزی و التهاب
تست های تشخیصی ترشح از گوش
در بسیاری از موارد، معاینه فیزیکی تمام چیزی است که برای تشخیص اتوره لازم است. اما پزشک گاهی آزمایشهایی را برای تأیید تشخیص برای شما تجویز می کند . این تست ها شامل موارد زیر است:
شنوایی سنجی: شنوایی سنجی محدوده و حساسیت حس شنوایی شما را اندازه گیری می کند.
سی تی اسکن: این آزمایش تصویربرداری می تواند به پزشک بگوید که آیا عفونت فراتر از گوش میانی گسترش یافته است یا خیر
MRI: اگر دچار ضربه به سر شده اید، ممکن است پزشک از تصویربرداری تشدید مغناطیسی برای تشخیص نشت مایع مغزی نخاعی (CSF) استفاده کند.
معاینه اعصاب جمجمه: اگر اخیراً ضربهای به سرتان وارد شده است – یا اگر در دیدن، بلع یا صحبت کردن مشکل دارید – پزشک اعصاب جمجمهای شما را برای عملکرد مناسب آزمایش میکند.
کشت: پزشک ممکن است از ترشحات نمونه برداری کند و ببیند آیا باکتری یا قارچی از آن رشد می کند یا خیر.
درمان ترشح گوش
درمان ترشح گوش بر علت آن متمرکز است. به عنوان مثال، اگر اتوره نتیجه یک عفونت باکتریایی در گوش میانی شما باشد، پزشک شما احتمالاً آنتی بیوتیک تجویز می کند. عفونت گوش خارجی را با قطره های آنتی بیوتیک درمان می شود.
اگر پرده گوش شما پاره شده باشد، ممکن است طی چند هفته با درمان مناسب بهبود می یابد. اما برخی از افراد برای ترمیم پارگ در پرده گوش نیاز به جراحی (تمپانوپلاستی) دارند. در مورد پارگی پرده گوش مهمترین کار پیشگیری از ورود آب به داخل گو در حین استحمام است . برای این منظور از قالب گوش شنا استفاده کنید.
پیشگیری از اتوره
آیا می توانم از اتوره جلوگیری کنم؟از آنجایی که بسیاری از علل اتوره اجتناب ناپذیر هستند، نمی توانید به طور کامل از این بیماری جلوگیری کنید. اما در افرادی که اپیزودهای مکرر گوش به علت عفونت گوش خارجی دارند استفاده از گوشگیرهای تخصصی هنگام شنا یا حمام کردن میتواند به کاهش خطر تخلیه گوش کمک کند.
اتوره چه مدت طول می کشد؟
اتوره ممکن است کوتاه مدت (حاد) یا طولانی مدت (مزمن) باشد. اینکه چقدر طول بکشد بستگی به علت دارد.
درمان خانگی ترشح از گوش
ترشح از گوش علت های مختلفی دارد و برای درمان آن ابتدا باید علت آن شناسایی شود.توصیه اول ما اینست که در زمان ابتلا به ترشح از گوش به پزشک مراجعه کنید تا علت آن شناسایی شود و از درمان خودسرانه آن بپردازید .
برخی توصیه می کنند که اگر آب آمدن از گوش ناشی از عفونت گوش خارجی باشد و مرتب به آن مبتلا می شوید با استفاده از سرکه سفید می توان آن را درمان کرد برای اینکار مقداری سرکه سفید را در قطره چکان بریزید و دو تا سه بار در روز هربار دو قطره در گوش بچکانید ما این روش را توصیه نمی کنیم زیرا اگر ترشح از گوش همراه با پارگی پرده گوش باشد از انجام اینکار اجتناب کنید زیرا ممکن است باعث بدتر شدن شرایط و ایجاد سرگیجه و سوزش زیاد کند.
توصیه آخر
در صورتیکه از گوش شما یا کودکتان ترشح خارج می شود و یا به اصطلاح گوش شما آب اورده است با مراجعه به پزشک و شناسایی عامل آن به سرعت درمان را آغاز کنید . برای انجام شنوایی سنجی برای شناسایی علت می توانید به مرکز آوای امید مراجعه کنید.