سمعک, کودکان

سمعک کودکان

سمعک کودکان

تجویز سمعک کودکان بسیار با مقوله خرید سمعک در بزرگسالان متفاوت است . والدینی که برای اولین بار متوجه وجود کم شنوایی در کودک و نیاز به سمعک  می شوند  فشارهای روحی زیادی را متحمل می شوند علاوه بر فشار روحی استرس از بهترین انتخاب برای کودک نیز به سراغ والدین می آید در این نوشته ما تلاش کردیم تا با توضیحات علمی ولی به زبان ساده به شما برای انتخاب سمعک کودک کمک کنیم .

اولین نکته ای که در مورد تجویز سمعک کودکان مهم است بدانیم اینست که بحث شنوايي در کودکان کاملا با بزرگسالان فرق دارد و بنابراین پروسه تجویز سمعک در کودکان کاملا متفاوت از بزرگسالان است.

برای کودکان ps

سمعک کودکان

چرا سمعک کودکان با سمعک بزرگسالان متفاوت است

زمانی که به دنبال تهیه بهترین سمعک برای کودک خود هستید خیل زود متوجه می شوید که سمعک هایی که برای کودکان تجویز می شود کاملا متفاوت از بزرگسالان است.

در کودکان شرایط فیزیکی و ویژگی های آناتومیکال گوش متفاوت است. نیاز های شنوایی متفاوتی در کودکان وجود دارد زیراکودکان در سن زبان آموزی هستند و شنوایی کامل پایه و اساس شکل گیری گفتار است. مثلا شنیدن یک سری اصوات محیطی برای کودکان ضروری است که همین اصوات در تنظیم سمعک بزرگسالان حذف می شوند. حذف این اصوات در کودکان می تواند برای همیشه توانایی های گفتاری و درکی کودک را تحت تاثیر قرار دهد.

موضوعی که در تجویز سمعک کودکان مهم است اینست که استفاده از یکسری سمعک ها علیرغم ظاهر زیبایشان برای کودک ممنوع است.کودکان در سن زیر 7 سال نمی توانند به خاطر ویژگی های رشدی و شنوایی از سمعک های داخل گوشی استفاده کنند . 

تفاوت دیگری که پروسه تجویز سمعک در کودکان دارد اینست که نوزدادان و کودکان توانايي درک دستورات متخصص را ندارند و آن ها نمي توانند همکاري مناسب را با متخصص داشته باشند ازاين رو براي شنوایی سنجی نوزادان و  شنوایی سنجی کودکان چندين روش وجود دارد و اين روش ها نيازمند امکانات و فضاي مناسب و متخصص حوزه شنوايي نوزادان و کودکان است.

سمعک کودکان

سمعک کودکان

 ارزيابي شنوايي نوزادان و کودکان به دو صورت انجام مي شود:

  • تست در خواب
  • تست در بيداري

زمانی که کودک در خواب تست می شود براحتي مي توانيم تست هاي پاسخ حلزون (تست شنوايي OAE)، تست پاسخ عصب شنوايي (تست شنوايي ABR)، و تست پاسخ عصب شنوايي و مغز (تست شنوايي ASSR)، تست تمپانومتري (تست تشخيص عفونت گوش و سلامت پرده گوش) را بررس کنيم. همچنين به وسيله اين تست مي توانيم بلوغ عصبي امواج مغزي شنوايي را در کودکان بررسي کنيم و مي توان با اين تست ميزان تاخير بلوغ عصبي شنوايي در کودکان اتيسم و کم شنوا و بيش فعال را بررسي کنيم.

در تست بيداري مي توان به چند روش تست را انجام داد. در يک روش اگر کودک توانايي همکاري داشته باشد از روش ادیومتری بازی استفاده می کنیم  در این روش به کودک آموزش مي دهيم هر وقت صدا را شنيدند يک توپ را داخل سبد بندازد و در روش دوم بدون توجه به همکاري کودک صدايي از طرفين براي وي ارسال مي شود و با رديابي محل صدا و چرخش سر و چشم کودک مي توان از ميزان شنوايي کودک در تمام فرکانس ها مطلع شد. با اين روش مي توان از ميزان کم شنوايي کودک و عملکرد تست با سمعک نيز مطلع شد.

کودکان دو نوع ps

تست برای خرید سمعک کودکان

با تشريح مباحث بالا مي خواهيم به اين نتيجه برسيم که ارزيابي شنوايي کودکان و تجويز سمعک بحث بسيار گسترده و مهم است و نبايد به اين قضيه بسادگي برخورد کرد. در ادامه سمعک مخصوص کودکان شرح داده مي شود.

در بحث سمعک در کودکان والدين گرامي بايد به چند نکته توجه کنند:

  1. سمعک بايد کاملا هوشمند باشد
  2. سمعک بايد تعداد کانال مناسب داشته باشد
  3. سمعک بايد مدار حذف سوت قوي داشته باشد
  4. سمعک بايد سيستم وايرلس داشته باشد
  5. سمعک بايد قدرت مناسب داشته باشد
  6. در مرکز تجویز سمعک بايد تجهيزات ارزيابي تست با سمعک موجود باشد.
های سمعک کودکان ps

ویزگی سمعک کودکان

تجویز سمعک در نوزادان و کودکان

مراحل تجويز سمعک در نوزاد و کودک خود دارای اصولی است که تمامي بندها و مراحل بايد رعايت شود:

مرحله يک انجام تست شنوايي سنجی نوزادان که شامل OAE، تست ABR، تست ASSR، تست تمپانومتري، تست رفتاري. در این مرحله که معمولا تا 3ماهگی باید انجام شود وجود کم شنوایی کشف می شود.

در مرحله دوم ، تست ها  يک ماه بعد جهت تاييد نتايج شنوايي و تایید وجود کم شنوایی تکرار می شوند. در صورتیکه کم شنوایی مجددا تائید شود بلافاصله پروسه تجویز سمعک آغاز می شود.

شنوایی کودکان ps

تست سمعک کودکان

 در مرحله سوم از تجویز سمعک کودکان ،تهیه قالب سمعک با قالب گيري از گوش و انتخاب مدل و برند سمعک است . 

قالب اولیه گرفته شده در مرحله چهارم برای ساخت قالب و تهيه سمعک به لابراتوار ارسال می شود. پس از آماده شدن قالب و سمعک وارد مرحله پنجم می شویم

در گام پنجم سمعک برروی گوش کودک قرار داده می شود و توسط متخصص شنوایی و بر اساس مجموعه نتایج به دست آمده از تست های مختلف سمعک تنظیم می شود . آموزش های لازم برای استفاده و نگه داری از سمعک به والدین داده می شود و در صورتیکه کودک سن مناسبی داشته باشد توضیحاتی نیز به خود کودک داده می شود.

در مرحله بعدی که مرحله ششم هست می بایست متخصص اطمینان حاصل کند که کودک در آغاز کار با سمعک  می شنود به همبن منظور بخشی از تست با سمعک برای کودک انجام می شود و واکنش نوزاد و یا پاسخ های کودک به صداهای مختلف توسط متخصص شنوایی مانیتور می شود.

در مرحله بعد که مرحله هفتم است چکاپ شنوايي کودک بدون سمعک و با سمعک هر 3 ماه يکبار در 1 سال اول استفاده از سمعک انجام می شود. در سال های دوم  چکاپ شنوايي کودک بدون سمعک و با سمعک هر 6  ماه يکبار تا سن 7 سالگی انجام خواهد شد. و در کودکان از سن 7 تا 17 سال این بررسی سمعک سالی یکبار انجام خواهد شد.

والدين عزيز با توجه به مراحل 7 گانه مشاهده نموديد تجويز سمعک تا چه حد در کودک دشوار و پيچيده است و تنها متخصص شنوايي نوزادان و کودکان قادر است کودک شما را تا سن بزرگسالي زير نظر داشته باشد.

مراحل تجویز سمعک کودکان

مراحل تجویز سمعک کودکان

سن دریافت سمعک در کودکان

گاهی این سوال مطرح می شود که کودکان از چه سنی باید از سمعک استفاده کنند. پاسخ این سوال روش است .نوزادان در سریعترین حالت ممکن و به محض  تائید کم شنوایی طی دو مرحله و با استفاده از آزمون های مختلف می بایست شروع سمعک را آغاز کنند. رشد گفتار و زبان در 3 سال اول زندگی اتفاق می افتد و به دلیل این فرصت کم می بایست شروع استفاده از سمعک نهایتا تا 6 ماهگی باشد.بنابراین بلافاصله بعد از تشخیص کم شنوایی شروع سمعک را آغاز کنید.

در صورتیکه کم شنوایی بعد از 3 سالگی تشخیص داده شود شرایط بسیار دشوار می شود و کودک ممکن است سودمندی لازم از سمعک را نبرد.

بهترین سمعک کودکان

بهترین سمعک کودکان ، سمعکی است که تمام نیازهای شنوایی کودک را در نظر بگیرد. سمعک کودکان باید یک سری ویژگی ها را داشته باشد و یکسری ویژگی های دیگر برای سمعک کودکان ممنوع است. مثلا در سمعک های جدید سیستم های کاهنده نویز محیطی وجود دارد که نویز ها را فیلتر می کند و اجازه تقویت شدن بعضی از نویزها را نمیدهد . این ویژگی هرچند که به نظر بسیار جذاب است ولی کاملا برای کودکان نامناسب است. زیرا کودکان در سن رشد مهارت های گفتاری هستند و حذف این صداها این مهارت ها را به تاخیر می اندازد.

در عوض سمعک کودکان باید مجهز به پوشش فرکانسی وسیع ، قدرت زیاد ، سیستم های انتقال بلوتوثی و قابلیت برخورداری از سیستم FM باشد . سیستم FM در محیط آموزشی مانند مدرسه بهترین کیفیت و وضوح صدا  را برای کودک فراهم می کند.

بهترین سمعک برای هر کودک متفاوت است . در کودکان تجویز سمعک نیازمند در نظر گرفتن شرایط مختلف هر کودک است . بعضی از کودکان علاوه بر کم شنوایی مشکلات دیگری مانند بیش فعالی یا اتیسم و اختلالات رشدی دارند که همه این موارد باید در نظر گرفته شود .

ولی به طور کلی سمعک پشت گوشی همراه با قالب نرم در کودکان دارای کم شنوایی شدید و عمیق که مشکلات همراه ندارند بهترین سمعک کودکان است. 

 

کوچکترین سمعک برای کودکان

همیشه پس از مرحله پذیرش وجود کم شنوایی در کودک توسط والدین این درخواست وجود دارد که کوچکترین سمعک ممکن برای ایشان تجویز شود و تا حد ممکن دیده نشود و  این سوال پرسیده می شود که کوچکترین سمعک موجود برای نوزاد یا کودک ما چیست ؟

در نوزادان به دلایل مختلف از جمله سایز گوش و کوچکی جمجمه و همچنین نیاز به تولید صدا با قدرت زیاد و طیف فرکانسی کامل،تجویز سمعک داخل گوشی و یا سمعک نامرئی ممکن نیست. در کودکان با بالاتر رفتن سن و بهبود مهارت های درکی ، زبانی و گفتاری به طور معمول پی از 7 سالگی و باز هم بسته به کیس ممکن است بعد از 9 سالگی می توان از سمعک داخل گوشی یا سمعک نامرئی استفاده کرد. که البته شرایط شنوایی فرد و میزان افت شنوایی هم بسیار مهم است.

ای تی سی برای کودکان ps

سمعک نامرئی برای کودکان

چه زمانی برای کودک می توان از سمعک نامرئی یا داخل گوشی استفاده کرد

سن تغيير سمعک از مدل پشت گوشي به داخل گوشي بسيار متغيير است و تحت تاثير چندين فاکتور است:

  • ميزان کم شنوايي کودک
  • ميزان حجم کانال گوش
  • ميزان شناخت کودک از سمعک و کنترل سمعک خود

ميزان کم شنوايي کودک: اگر کم شنوايي کودک کمتر از 70 درصد باشد بعد از سن 7 الي 8 سالگي مي توان از سمعک هاي داخل گوشي استفاده کند اما در موارد افت شنوايي شديد تا عميق تا اخر عمر بايد از سمعک پشت گوشي استفاده کند.

ميزان حجم کانال گوش: اگر حجم کانال گوش کودک زياد رشد نکند نمي توان سمعک داخل گوشي استفاده کند حتي اگر افت شنوايي کودک کم باشد. زيرا در سمعک داخل گوشي  بايد سمعک کامل در کانال گوش قرار گيرد.

ميزان شناخت کودک از سمعک و کنترل سمعک خود: اگر کودک کم شنوايي اش کم باشد و حتي حجم کانال گوشش بزرگ باشد ولي از لحاظ ذهني و شناختي نتواند گذاشتن و در اوردن سمعک خود را مديريت کند بدون شک آن را گم مي کند.

کم شنوایی ps

موارد مهم در سمعک کودکان

قالب سمعک مناسب برای کودکان

یکی از بخش های تجویز سمعک در نوزادان قالبگیری است که در نوزادان و کودکان به دلیل حرکت های مداوم سر این پروسه سخت می شود. در مرکز سمعک آوای امید متخصصین نوایی با دقت و حوصله این کار را انجام می دهند. 

بعد از قالبگیری باید قالب ساخته شود . قالب ها به دو صورت نرم و سخت هستند . قالب های سخت طول عمر بیشتری دارند ولی همانطور که از نامشان پیداست سفت هستند و ممکن است برای کودک آزاردهنده باشند. توصیه ما استفاده از قالب های نرم است . قالبهای علاوه بر راحتی بیشتر به خاطر خاصیت انعطاف پذیری خود بهتر در گوش فیت می شوند و بنابراین برای تجویز سمعک کودکان مناسب تر هستند.

قالب سمعک کودکان

طول عمر سمعک کودکان

طبق مقالات منتشر شده و تجربه کار با سمعک کودکان  لازم است سمعک کودک هر 4 الي 5 سال يکبار تعويض شود. کودکان نسبت به بزرگسالان مدت زمان بیشتری از روز را باید از سمعک استفاده کنند و همین مدت طولانی سبب  فرسودگي  بیشتر در مدار سمعک می شود .همچنین کودکان در محیط های پرچالش تری از سمعک استفاده می کنند مانند هنگام بازی که این خود احتمال زودتر  خراب شدن سمعک را بیشتر می کند .

کودکان به دلیل بدو بدو بیشتر و جنب و جوش بیشتر عرق بیشتری می کنند که باز طول عمر سمعک را کاهش می دهد

کودکان مانند بزرگسالان نمی توانند قواعد نگه داری  از سمعک را به درستی رعایت کنند. و بنابراین سمعک عمر کوتاه تری خواهد داشت.

البته توجه کنید که حتما سمعک نباید خراب شود که نیاز به تعویض آن باشد . امروزه پیشرفت تکنولوژی آنقدر زیاد است که ظهور تکنولوژي هاي جديد یکی از اصلی ترین دلایل تعویض سمعک است در حالیکه سمعک قبلی همچنان دارد به درستی کار می کند. 

طول عمر سمعک در کودکان

بررسی سلامت عملکرد سمعک کودکان

کودکان مانند بزرگسالان نمی توانند مشکلات تنظیم نامناسب را بیان کنند . مثلا نوزادان قادر نیستند که بگویند سطح صدای خاصی برای آنها بلند یا آزاردهنده است. در تنظیم سمعک کودکان تنها انتخاب و تنظیم اولیه سمعک کافی نیست و در این گروه مهمترین عامل برای موفقیت در استفاده از سمعک ارزیابی های مدون و دوره ای سمعک است.

یکی از روش های استاندارد تعیین کارآیی سمعک ، ارزیابی بهره عملکردی سمعک است . برای این کار آستانه های بدون سمعک کودک در حالت فری فیلد با استفاده از روش VRA یا play audiometry  اندازه گیری می شود سپس در حالتی که سمعک روشن برروی گوش قرار دارد آستانه ها با روش فوق مجددا اندازه گیری می شود. 

سمعک ps

کارایی سمعک در کودکان

اهمیت کلاس های تربیت شنوایی و گفتار درمانی در سمعک کودکان

پس از طی مراحل گفته شده قبل پروسه تجویز سمعک کودکان به همین جا ختم نمی شود .پروسه تجویز سمعک در کودکان بدون انجام کلاس های تربیت شنوایی و گفتار درمانی ناقص است . به همین منظور باید پدر و مادر حضور در این کلاس ها را ضروری بدانند. متخصص شنوایی به شما در مورد لزوم این جلسات توضیح خواهد داد. تعداد جلسات مورد نیاز هر کودک متفاوت است و بر اساس نیاز هر کدوم تعیین می شود

 

درصورت دریافت مشاوره و نوبت گیری با شماره تلفن 09194707047 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *